Teenagedrabene vil næppe udløse krig

Mellemøstkorrespondent Allan Sørensen vurderer fra Israel, at selvom der lyder råb om hævn efter drabene på tre teenagere, og selvom Israel i nat bombede Gaza, vil det ikke føre til en storkrig mellem Israel og Hamas.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Skønt der i den israelske befolkning og blandt visse politikere lyder råb om hævn, vil drabene på de tre israelske teenagerdrenge ikke udløse en decideret krig mellem Israel og Hamas-bevægelsen, som den israelske regering holder ansvarlig.

Sådan lyder vurderingen fra Mellemøst-korrespondent Allan Sørensen i Tel Aviv.

Israel gennemførte natten til tirsdag flere end 30 flyangreb mod mål i den Hamas-kontrollerede Gazastribe som en umiddelbar reaktion. Men selvom der kan være mere i vente, vurderer Allan Sørensen, at situationen næppe vil eskalere yderligere:

»Der er uenighed i det israelske sikkerhedskabinet. Der er politikere, som forlanger et meget hårdt svar over for Hamas med gengældelsesangreb i Gaza og på Vestbredden, og så er der de, der holder på, at man ikke skal ud i et større eventyr, der kan udvikle sig til reel krig mellem Israel og Gaza,« siger Allan Sørensen.

Han hæfter sig ved, at nattens angreb ikke har kostet menneskeliv, og vurderer, at det er den form for begrænsede angreb, der formentlig vil være den israelske recept. Indsættelse af landtropper tror han ikke israelerne griber til.

Hamas siger med vanlig retorik, at »hvis besætterne vil indlede en optrapning eller en krig, vil de selv åbne porten til Helvede«, men Allan Sørensen vurderer, at Hamas ikke er interesseret i en storstilet konfrontation:

»Hamas står temmelig svagt og har gjort det siden Det Muslimske Broderskab faldt i Egypten sidste år, så jeg tror ikke interessen er der hos Hamas, men hvis Israel rammer hårdt og for eksempel rammer nogle af Hamas’ ledere, vil Hamas blive nødt til at svare igen med andet end raketter ind over Israel. Så vil Hamas gå op i gear, ligesom de føler, at Israel også går op i gear,« siger han.

Ifølge Allan Sørensen er stemningen i Israel efter drabene præget af chok, men samtidig havde mange israelere indstillet sig på, at de tre kidnappede ikke ville dukke op i live:

»Mange havde regnet med ikke at se dem i live, fordi de blev kidnappet på Vestbredden, og fordi det ville være svært at gemme dem og holde dem i live, og derfor havde mange israelere allerede den fornemmelse, at de allerede var blevet dræbt,« siger Allan Sørensen.

Alligevel er der en stemning af chok, fortæller han. Det skyldes de dræbtes unge alder - der var tale om to 16-årige og en 19-årig - og det er også på den baggrund, at der lyder krav om hævn:

»Der er israelske soldater, der har lagt film ud på Facebook, hvor de er maskerede men står og kræver hævn og taler om »reaktioner ude af proportioner«, så den stemning er der også. I løbet af natten er der bosættere i Hebron, der har begået overgreb mod palæstinensere, så der er sorgfuldhed men også en hævntørst i luften,« siger Allan Sørensen.