Ted Cruz udfordrer ideen om »den rette præsident«

En »havkat i hyttefadet« melder sig nu som præsidentkandidat og sætter sig på Republikanernes højrefløj.

Texas’ senator, Ted Cruz, har som den første kandidat meldt sig i kapløbet om at blive?Republikanernes kandidat til præsiden-valget i 2016. Foto: Paul J. Richards Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WAHINGTON: Den 44-årige republikanske senator Ted Cruz vil udfordre hele ideen om, at en konservative republikaner ikke kan blive præsident. Men selv om den nye senator fra Texas har en skarp intelligens og er en skrap debatør, får Cruz det overordentligt svært, når der kommer flere kandidater på banen.

Men foreløbig har Ted Cruz tænkt sig at lægge hårdt ud med at opfordre Det Republikanske Partis mest konservative støtter om at stå fast, fordi man ifølge ham sagtens kan blive valgt til præsident i USA uden at være en såkaldt moderat som Floridas tidligere guvernør Jeb Bush. Han regnes for at blive en af partiets absolut frontkæmpere, når partiet om godt et år endelig skal vælge dets endelige kandidat, der skal stille op mod Demokraternes kandidat.

I en storstilet tale til sine tilhængere forleden sagde Ted Cruz, at årsagen til, at en rigtig konservativ ikke er blevet valgt, er, at partiet aldrig har turdet vælge en rigtig konservativ med konservative meninger, men har valgt andre kandidater, hvor man ikke kunne se forskel på Demokraterne og Republikanerne. Han opfordrede sine Tea-Party-tilhængere til at stå fast og give ham det konservative mandat, således at hele partiet heller ikke tør andet, når først der skal vælges mellem op mod 15 forskellige kandidater i slutspurten.

For Republikanerne er det lidt af et problem, at en så stærk en konservativ som Ted Cruz har været den første til at erklære, at han vil gå efter præsidentposten i 2016. Ikke sådan at forstå, at det vil skræmme andre kandidater væk. Men de næste kan meget vel blive flere af Ted Cruz’ slags, som dermed kan komme til at sætte en dagsorden på højrefløjen, som gør det svært for en person som Jeb Bush at sætte sig ordentligt igennem. Og ingen tror på, at Cruz eller Rand Paul, som på en række områder ligner Cruz, vil kunne vinde – og slet ikke over en person som Demokraternes Hillary Clinton.

Problematiske forklaringer

Og ganske rigtigt. En politikertype som Cruz vil normalt ikke have en eneste chance for at kunne vinde en præsidentpost. Hans ultrakonervative synspunkter går visse steder i USA. Men der, hvor de afgørende stemmer er – på øst- og vestkysten – vil han falde igennem, hvis han stadig fastholder de konservative synspunkter på homoseksuelle ægteskaber, miljø og den sygesikringsreform, som præsident Barack Obama har gennemført, den såkaldte Obamacare.

Det sidste har allerede givet ham problemer, fordi han har lovet vælgerne, at den lovgivning bliver den første, der falder, hvis han kommer i Det Hvide Hus. Men Cruz blev i forgårs spurgt, hvorfor han selv overvejede en sådan sygesikring nu, hvor han ikke længere er dækket af sin hustrus forsikring, og der rodede han sig ud i nogle problematiske formuleringer om Obamacare, som han sagde i enkelte tilfælde var »brugbart«.

Men sådan er det med alle kandidater. De har alle sagt noget, som de trækker i land på nu, hvor de er kandidater. Cruz største styrke er afgjort, at han har rigtig godt tag i græsrødderne, og han vil i sin kampagne mobilisere de græsrødder, der normalt ikke gider stemme. Og han har været overraskelsernes mand mere end en gang, hvor han har fået vendt en debat til sin fordel netop på grund af græsrøddernes støtte.

Cruz kan derfor kommer til for alvor at sætte en ny dagsorden for Det Republikanske Parti, og de fleste stiller sig selv det spørgsmål, hvad storfavoritten Jeb Bush vil gøre ved det faktum.

For Cruz kan komme til at tvinge Bush ud i nogle yderligheder, som betyder, at han er nødt til i valgkampen undervejs at allierede sig med en som Cruz. Ingen vil udelukke et partnerskab med en fra de konservative som vicepræsident. Om det bliver Ted Cruz må tiden vise.