Ted Cruz i 2016. Hvorfor ikke?

Senator Ted Cruz stod bag de seneste ugers krise, og det kan sikre ham Republikanernes præsidentkandidatur i 2016. Hans rivaler tager notits og klæber sig til ham.

Som chefideologen bag lukningen af USAs administration og nær-kollaps har måske nok gjort senatoren Ted Cruz til en af de mest forhadte amerikanske politikere, men samtidig er han også rykket frem i de forreste geledder af republikanske bud på en præsidentkandidat i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

Det amerikanske senat har 100 medlemmer, og blot 18 af dem stemte imod det forslag, som natten til i går løste den amerikanske krise.

De 18 var alle republikanere, og blandt dem var tre senatorer, som p.t. er favoritter på bookmakerlisterne over at blive partiets præsidentkandidat i 2016:

Rand Paul, Marco Rubio og Ted Cruz.

Det fortæller en historie helt i sig selv, og Marco Rubio er det bedste eksempel.

Efter det læsterlige republikanske nederlag til Barack Obama i 2012, konkluderede partiets vise mænd, at løsningen var en mere multifacetteret og kompromissøgende linje. Republikanerne appellerede næsten udelukkende til ældre hvide mænd, og der skulle flere kvinder og især latino-amerikanere ind i butikken. Marco Rubio fremstod som svaret på alle spørgsmål. Han var en fotogen cubansk-amerikaner med en opbyggelig personlig historie, og han greb depechen og stillede sig i spidsen for en immigrationsreform, som politisk skulle bygge bro til latino-amerikanere.

Resultatet blev imidlertid, at hans aktier styrtdykkede hos te-aktivististerne, som ikke ville have immigrationsreform, men stramninger, og hans forslag grundstødte i den republikanske gruppe i Repræsentanternes Hus. På få måneder gik Rubio fra at være 2016-favorit til at være ufavorit, og siden har han været ude med lappegrejet og forsøgte at klinke skårene til te-aktivisterne.

Intern magtfaktor

Andre politikere har været skarpere i teen, især senator Ted Cruz, og da Cruz i forrige uge holdt en 21 timer lang forhalingstale i Senatet, sørgede Rubio strategisk for at fremstå uadskillelig fra Cruz, han hjalp ham under marathontalen og blev fotograferet sammen med ham, og han stemte som sagt også imod løsningsforslaget i forgårs.

Hvilket alt sammen forklarer, at te-aktivisterne muligvis har fået én på sinkadusen, og at det store amerikanske vælgerflertal har afvist dem, men internt i det republikanske parti er de stadig den helt afgørende magtfaktor. Politico oprullede i går det interne spil hos Republikanerne, og partiets senatorer sagde anonymt modbydeligheder om Cruz. »Han er så utroligt umoden,« sagde én. En anden citerede et udsagn fra en republikansk kollega, som konfronterede Cruz: »Jeg er ikke blevet bøllet rundt siden skolen, og ingen skal bølle mig rundt nu.«

En senator fortalte, at vedkommende havde sagt til Cruz: »Præsident Obama må hver morgen takke Gud for Ted Cruz.«Men udsagnene var alle anonyme, og partiets leder i Senatet, Mitch McConnell, skulle i går i et åbenhjertigt interview i National Review ikke nyde noget af at kritisere Ted Cruz. »Jeg har ingen observationer omkring ham,« sagde han, da han blev spurgt om sin kollega.

Anonymiteten og ikke-svaret har en indlysende forklaring, som Phillip Bump noterer i Atlantic. Lukningen af administrationen og nær-betalingsstandsningen har måske gjort Ted Cruz til den mest forhadte politiker i USA, men hos te-aktivisterne er han den mest elskede, og i de seneste uger har han taget et syvmileskridt mod 2016 - og derfor klæber andre 2016-navne også til ham som superlim og stemmer sammen med ham.