»Team Ursula«: Den nye kommissionsformand kæmper med at finde nok kvindelige kolleger til Vestager. Men det er ikke hendes eneste problem

Før sommerferien var EUs formand Donald Tusk og stats- og regeringscheferne på overarbejde med at få EUs toppost-kabale til at gå op. Nu er det den nyudpegede kommissionsformand, Ursula von der Leyen, der skal på hårdt arbejde, når posterne til hendes kommissionshold skal fordeles. Ikke alene er der mangel på kvinder – mange stater gør også krav på de samme poster. Ikke mindst Europa-Parlamentet vil holde hende fast på valgløfter.

Det er slut med at tage selfier til diverse kulturelle begivenheder i det europæiske sommerland. Siden mandag er den nye kommissionsformand, Ursula von der Leyen, travlt optaget af at sætte sit nye kommissionshold. Det er et vanskeligt puslespil – ikke mindst på grund af tyskerens egne løfter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Franz Neumayr/AFP/Ritzau Scanpix

Der var ingen usikkerhed at spore, da Ursula von der Leyen i juli kom med et klokkeklart valgløfte: Min kommission skal være den første, hvor der er lige mange kvinder og mænd omkring mødebordet på 13. sal i kommissionens hovedkvarter.

Von der Leyen, der bliver EUs første kvindelige kommissionsformand, havde sågar været i EUs arkiver og fundet ud af, at kvinder siden samarbejdets start kun har haft 35 af de 183 kommissærposter.

»Vi vil have vores fair andel,« lød det fra Ursula von der Leyen.

Løftet spillede en rolle i, hvad der viste sig at blive en uhyre snæver afstemning. Europa-Parlamentet godkendte kun Tysklands tidligere forsvarsminister med ni stemmers flertal.

Arbejdet skudt i gang mandag

Mandag indledte von der Leyen for alvor arbejdet med at sammensætte sit nye kommissionshold. Efter von der Leyens rundrejse til en række medlemsstater lød kommissionens talskvinde, Mina Andreeva, ikke længere helt så stålsat:

»Hun arbejder hårdt for at opnå målet. Men om målet kan nås, afhænger også af medlemsstaterne, da det er dem, der sender kandidaterne

Formelt er det medlemsstaterne, der har indstillingsretten, men da det samlede kommissionshold også skal godkendes af Europa-Parlamentet, er der opstået en tradition for, at kandidater kan skiftes ud.

Det kan enten ske i samtaler mellem formanden og den enkelte stats- og regeringschef, eller efter at parlamentet under den formelle høringsproces udtaler kritik af en bestemt kandidat. For eksempel kan kommissionsformanden love en stats- og regeringschef et bedre ressort, hvis der indstilles en anden kandidat.

Mandag understregede kommissionens talskvinde også, at det ikke er alle de nævnte »kandidater, som bliver medlemmer af den nye kommission«.

Onsdag indstillede Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, Sylvie Goulard som sit lands nye EU-kommissær. Det letter kommissionsformand Ursula von der Leyens ambition om at indfri sit valgløfte om, at der skal være lige mange kvinder som mænd på det nye kommissionhold. Sylvie Goulard er tidligere forsvarsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix.

Kun Portugal og Rumænien har peget på mand og kvinde

Von der Leyens udfordring er, at det kun er Portugal og Rumænien, der har fulgt hendes klare opfordring om at indstille både en mandlig og en kvindelig kandidat.

Det er langtfra alle navne, der er blevet bekræftet, og kommissionsformanden holder kortene tæt ind til kroppen. Ifølge flere europæiske medier var der mandag indstillet 12 kvindelige kandidater, hvis man regner de rumænske og portugisiske kvindelige kandidater med. Det magiske tal for von der Leyen er 13, hvis hun skal leve op til løftet om en ligelig kønsfordeling.

Storbritannien har på forhånd meddelt, at landet ikke vil indstille en kommissær på grund af Brexit. Den nye kommission kommer derfor til at bestå af 26 kommissærer og formanden.

Onsdag indstillede Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, Sylvie Goulard som sit lands nye EU-kommissær. Det letter kommissionsformand Ursula von der Leyens ambition om at indfri sit valgløfte om, at der skal være lige mange kvinder som mænd på det nye kommissionhold. Sylvie Goulard er tidligere forsvarsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix.

Von der Leyens situation blev væsentligt forbedret, da Frankrigs præsident Emmanuel Macron onsdag indstillede den tidligere forsvarsminister Sylvie Goulard som kandidat. På grund af den verserende regeringskrise har Italien som det eneste land endnu ikke peget på en kandidat.

Selv om von der Leyen dermed kan ramme tallet 13, står hun fortsat i den situation, at hun ikke har andre kvinder at sætte ind, hvis hun skønner, at én af de indstillede ikke er kompetent nok. I hvert fald to af de kvindelige kandidater har ingen erfaring fra et regeringsembede.

Den danske regering har på ny indstillet Margrethe Vestager som EU-kommissær. Hun er på forhånd sikret én af de to ledende viceformandsposter og skal indgå i en trojka med Ursula von der Leyen og Frans Timmermans. Det er dog fortsat uklart, hvilke områder Vestager skal have ansvar for. Mandag talte Vestager på den årlige ambassadørmøde i Berlin og ses her med Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hayoung Jeon/EPA/Ritzau Scanpix.

Østeuropa vil belønnes

Puslespillet lettes ikke af, at von der Leyen også skal tage andre hensyn. For eksempel har EUs formand Donald Tusk opfordret hende til at udpege en kandidat fra Den Grønne Gruppe. Det skyldes, at De Grønne fik en betydelig fremgang ved Europa-Parlamentsvalget.

Det eneste land, der hidtil har peget på en politiker fra denne politiske familie, er Litauen. Tirsdag meddelte lederen af Den Grønne Gruppe, Ska Keller, imidlertid at hun ikke opfatter kandidaten Virginijus Sinkevicius som en del af De Grønne.

Mindst lige så afgørende er det, at mange lande kæmper for de samme poster. Som avisen Die Welt skriver, er det  en stående vittighed, at minimum 26 lande skal have en viceformandspost, og i hvert fald 14 også skal være ansvarlige for den økonomiske politik.

Ikke mindst de central- og østeuropæiske lande, der var med til at sikre von der Leyen jobbet, har klart ladet hende forstå, at de bør få tunge ressortområder. Det skyldes også, at ingen central- og østeuropæere fik nogen af posterne i kabalen før sommerferien.

Tirsdag valgte Polen at trække sin oprindelige kandidat, Krysztof Szczerski, da det stod klart, at han ikke kan få en kommissærpost inden for økonomi. I stedet står Polen åbenbart til at få landbrugskommissærposten og har derfor nu indstillet Janusz Wojchiechowski, som har mere erfaring med dette ressort.

Margrethe Vestager og hollandske Frans Timmermans har som en del af von der Leyens udpegelse fået tilsagn om, at de begge skal være ledende viceformænd. Det er dog endnu uklart, hvilke politikområder de får ansvaret for. Spanieren Josef Borrell er sikret posten som EUs nye udenrigschef.

Arbejdet med den samlede liste af kommissærer skal være klar et godt stykke tid, inden at høringerne skydes i gang i Europa-Parlamentet 30. september.

Efter planen skal »Team Ursula« godkendes af Parlamentet 21. oktober for at kunne tiltræde 1. november.

(Opdateret: Det er præciseret, at von der Leyen kan nå 13 kvinder, hvis de rumænske og portugisiske kvindelige kandidater regnes med)