Tea Party svækket ved lokalvalg i USA

Højrefløjsrepublikanerne i Tea Party-bevægelsen blev ved tirsdagens lokalvalg straffet for at kortslutte den politiske proces. Men også Demokraterne mistede vælgere på den snublende start for Obamas sundhedsreform, vurderer dansk USA-ekspert.

Dean Young. Fold sammen
Læs mere
Foto: LYLE RATLIFF

USA: Tirsdagens lokalvalg i en række amerikanske stater, hvor borgmestre, guvernører og kongresmedlemmer var på valg, viser ifølge den danske USA-ekspert Mads Fuglede fra Københavns Universitet, at den republikanske stærkt konservative Tea Party-bevægelse flere steder har tabt pusten.

At Tea Party-bevægelsen ikke fik en fod til jorden i New York, hvor demokraten Bill de Blasio bliver ny borgmester efter den kendte republikaner Michael Bloomberg, er ikke den store overraskelse, byen og indbyggernes sammensætning taget i betragtning.

Men at bevægelsens kandidat i sydstaten Alabama tabte stort til en anden republikaner i kapløbet om en plads i kongressen er overraskende. Aktuelt stod slaget mellem den tidligere senator Bradley Byrne og Tea Party-manden Dean Young, der ellers har udråbt sig selv til den kontroversielle Texas-guvernør Ted Cruz’s politiske tvilling. Ted Cruz har ført an i felttoget mod Obamas sundhedsreform og været en af de hovedansvarlige for den politiske kortslutning i Kongressen.

»Her led Tea Party-bevægelsen skibbrud, og det i et område hvor man ellers havde regnet med, at det er udmærket »Tea Party-land,« siger Mads Fuglede om lokalvalget i Alabama.

Breadley Byrne vandt med fem procent over Youngs 47 procent.

I et andet markant lokalvalg i staten New Jersey kom Tea Party-bevægelsens kandidat også til kort. Her stillede højrefløjsrepublikaneren Ken Cuccinelli op mod den moderate republikaner Chris Christie og tabte så stort, at Christie nu ses som et godt bud på Republikanernes næste præsidentkandidat ved valget om tre år.

I den konkursramte tidligere industri-metropol Detroit kæmpede to demokrater om borgmesterposten, og for første gang i 40 år sætter en hvid mand sig i borgmesterstolen.

»Der er flere ting, man kan sige på baggrund af lokalvalgene i går (tirsdag, red.): En ting er, at Tea Party-bevægelsen helt klart ikke har den magnetiske tiltrækningskraft, som den har haft. Den anden er, at Obamas sundhedsreform, Obamacare, ikke nødvendigvis har hjulpet Demokraterne,« siger Mads Fuglede.

Ifølge USA-eksperten er det Obamacares snublende start, der kan have kostet Demokraterne stemmer. Tilmeldingen på sundhedsforsikringens hjemmeside fungerede for eksempel ikke i starten.

»Samtidig har løfterne om, at folk - hvis de tilmeldte sig - ikke ville miste deres eksisterende forsikringer, ikke holdt stik. Der er rigtig mange mennesker, som er blevet smidt af deres forsikringer, og som nu skal ud og gentegne dem. Yderligere har Demokraterne haft en sundhedsminister, der har set noget groggy ud, så mange har haft en fornemmelse af, at denne lov ikke var i deres interesse,« forklarer Mads Fuglede.

Til gengæld har Tea Party-bevægelsen overspillet deres modstand mod Obamacare i striden om næste års budget ved at fremprovokere den nyligt overståede nedlukning af store dele af statens aktiviteter, mener han:

»Hos mange vælgere har der været en fornemmelse af, at Tea Party-folkene simpelthen har været for ideologiske. Selv om vælgerne kan være enige i nogle af bevægelsens synspunkter, har de trukket deres stemmer, fordi de mener, at bevægelsen ikke har handlet konstruktivt,« lyder vurderingen fra Mads Fuglede.