Tea Party-dronning i det røde felt over kompromis

Tea Party-bevægelsens overhoved og republikansk præsidentkandidat, Michele Bachmann, raser mod amerikansk budgetforlig.

Teaparty-bevægelsens formand i den amerikanske kongres, Michele Bachmann, siger nej med stort N til budgetforliget. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF HAYNES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom både republikanernes og demokraternes øverste spidser i den amerikanske kongres har sagt god for en aftale, der skal løfte budgetloftet for at undgå en katastrofal betalingsstandsning, siger Tea Party-bevægelsens dronning nej, skriver CNN.

Michele Bachmann, der er Tea Party-bevægelsens formand i kongressen og præsidentkandidat for republikanerne, vil ikke stemme for aftalen, som hun mener er gift for USA.

- Aftalen er alt for dyr og skærer ikke nok ned, skriver Michele Bachmann i en udtalelse offentliggjort kort tid efter præsident Obamas pressemøde i nat, hvor han offentliggjorde besparelser for næsten 900 mia. dollar. En aftale der, hvis den vedtages, vil slanke de statslige finanser så meget, at USA ikke har set noget lignende siden den konservative præsident Dwight Eisenhower op gennem 1950erne skar løs på statslige budgetter.

Vil ikke hæve gældsloftet

Men det er stadig ikke godt nok for den konservative Michele Bachmann, der hele vejen igennem de hårde forhandlinger har afvist at hæve gældsloftet, selvom der blandt økonomer og politikere er bred enighed om, at en amerikansk betalingsstandsning er noget af det sidste amerikansk økonomi har brug for lige nu.

- Det her er ikke den aftale, det amerikanske folk ønsker hr. præsident. Nogle bliver nødt til at sige nej, og det gør jeg, skriver Michele Bachman i udtalelsen. 

Der skal stemmes om aftalen i kongressens to kamre i løbet af mandag aften amerikansk tid. Selvom aftalen er godkendt af både den demokratiske og republikanske ledelse, er det stadig usikkert, om den vil gå igennem Repræsentanternes Hus, hvor 60 af Tea Party-bevægelsens medlemmer har sæde. Sker der ikke er den amerikanske betalingsstandsning en realitet tirsdag morgen.

Det hele er Obamas skyld

I sin udtalelse beskylder Michele Bachmann også Barack Obama for at være skyld i det store underskud.

- Hr. præsident jeg er ikke sikker på, hvad det er for en ’folkets stemme’ du lytter til, men jeg kan forsikre dig om, at det ikke var det amerikanske folks stemme, der fik Washington til at handle. Det var dig, der fik os ud i det her rod, og dig der ville have udskrevet en blanco check på 2,4 billioner dollar, så du kan komme igennem valget, lyder det fra det 55-årige medlem af repræsentanternes hus.