Tankskib med kurs mod Oman blev kortvarigt kapret

Tankskibet »Asphalt Princess« blev i flere timer kapret natten til onsdag. Efterretningskilder mistænker Iran.

Tirsdag er et tankskib muligvis blevet kapret i Det Arabiske Hav. Torsdag 29. juli var tankskibet Mercer Street (foto) udsat for et angreb i samme område, hvorunder to besætningsmedlemmer blev dræbt. Karim Sahib/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et tankskib med kurs mod Oman blev tirsdag aften kapret i Det Arabiske Hav ud for Oman. Det meldte britiske Maritime Trade Operations, UKMTO.

Onsdag morgen melder samme organisation ifølge Reuters, at kaprerne har forladt skibet, der nu er i sikkerhed. UKTMO melder ikke noget om, hvem kaprerne var.

Dermed er det stadig uvist, hvad der skete med det Panama-indregistrerede fartøj. Men sporingsdata for skibet viste ifølge nyhedsbureauet NTB, at det tidligt onsdag morgen var på vej mod iransk farvand.

Tre efterretningskilder oplyste tidligere til nyhedsbureauet Reuters, at kontrollen med fartøjet menes at være blevet overtaget af »iranskstøttede« styrker.

En talsmand for Irans hær afviste pure, at der skulle været sket noget usædvanligt.

Talsmanden betegnede meldingerne om en mulig iransk kapring som »en form for psykologisk krigsførelse« mod Iran. Det skriver det iranske nyhedsbureau Fars ifølge Reuters.

Anonyme regeringskilder sagde tidligere til Reuters, at det amerikanske militær overvejer at omdirigere mindst et flådefartøj for at holde øje med »Asphalt Princess«. Kilderne understreger, at der ikke umiddelbart er lagt op til et militært indgreb.

Situationen i området, der er en af verdens mest travle skibsruter, er i forvejen anspændt, efter at to besætningsmedlemmer på et tankskib blev dræbt i et angreb i sidste uge.

Storbritannien, USA og Israel beskylder Iran for at stå bag angrebet. Men det afviser Iran.

Siden marts har der ifølge BBC været adskillige angreb mod både israelske og iranske skibe i området. Tab af menneskeliv som i tilfældet fra sidste uge er dog sjældent.

Tirsdag blev Ebrahim Raisi indsat som ny præsident i Iran. Han er en ultrakonservativ præst, der ved sin indsættelse sagde, at han ville kæmpe mod de »tyranniske« sanktioner, der er indført mod Iran.

/ritzau/Reuters