Tang kan stoppe kobøvsers bidrag til global opvarmning

Landbrugsdyr udleder mere drivhusgas end fly- og biltraffik kombineret. Men australske forsøg har demonstreret, at en bestemt type tang i foderet kan reducere metangas i kobøvser med op til 99 procent.

Foto: SEBASTIEN BOZON

De fleste ved, at køers prutter bidrager til den globale opvarmning. Men faktisk er det, som kommer ud af den anden ende, et langt større problem. Ifølge National Geographic, så stammer 90 procent af køers udledning af drivhusgasser nemlig fra deres bøvser.

Den proces, som gør, at køers mange maver kan nedbryde al den græs, de dagligt gumler i sig, fører nemlig til at de dagligt udbøvser mellem 200 og 500 liter metangas. Eftersom metan, ton for ton, bidrager omtrent 30 gange så meget til den globale opvarmning, som det mere velkendte CO2, er det lidt af et problem.

Ifølge FNs fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, så bidrager landbrugsdyr med 14,5 procent af alle menneskeskabte drivhusgasser, heraf er køer ansvarlige for 65 procent af udledningerne.

Imidlertid er der måske en løsning på vej. I en forskningsartikel med det lidet mundrette navn »The red macroalgae Asparagopsis taxiformis is a potent natural antimethanogenic that reduces methane production during in vitro fermentation with rumen fluid« beskriver Robert Kinley fra James Cook University i Australien, sammen med en række andre forskere, hvordan tang kan reducere udledningen af metan markant.

Forskerne skabte først en række kunstige komaver i form af glaskolber, som indeholdt de samme mikrober, der findes i køer. Derefter tilføjede de en række forskellige typer af tang for at undersøge, hvorvidt det reducerede udledningen af metan.

Til det viste særlig tangtypen Asparagopsis taxiformis sig effektiv. Det skyldes, at den indeholder kemikaliet bromoform, som interagerer med de enzymer, som producerer metanen. Ifølge National Geographic lykkedes det forskerne at reducere udledningen af metangas med op til 99 procent i laboratoriet.

Forskerne mener derfor, at man ved at tilsætte Asparagopsis taxiformis til køernes almindelige foder, vil kunne begrænse deres bøvsende og pruttende bidrag til den globale opvarmning markant.

Desværre bliver der for indeværende langt fra produceret tang nok til, at det lader sig gøre at fodre køerne med det. Ifølge en artikel på theconversathion.com ville det kræve tangfarme på omkring 60 kvadratkilometer for at fodre blot 10 procent af de australske køer.

Skulle det lykkes at få opskaleret tangproduktionen, er der dog ingen grund til at have ondt af dyrene. For antageligvis smager tangtypen Asparagopsis taxiformis heller ikke helt rædselsfuldt. Faktisk bliver den i Hawaii kaldet »tiltalende tang« og anvendes i fiskesalaten poke.