Talte Joe Biden over sig? Analytiker kalder det en »episk« bommert fra præsidenten

Kort tid efter en opsigtsvækkende tale fra den amerikanske præsident måtte en embedsmand fra Det Hvide Hus på banen med en korrektion.

Joe Biden holdt talen i Warszawa i den gamle bydel, der blev jævnet med jorden under Anden Verdenskrig, og siden er blevet blev bygget op igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: RADEK PIETRUSZKA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Øjne verden over var lørdag aften rettet mod den amerikanske præsident, Joe Biden, da han holdt tale i forbindelse med sit besøg i Polen.

Og flere af selvsamme øjne blev formentlig spærret ekstra op, da Biden som det sidste i sin tale direkte opfordrede russerne til at vælte den russiske præsident, Vladimir Putin.

Citatet fra den amerikanske præsident lod i hvert fald ikke megen tvivl tilbage:

»For guds skyld, denne mand kan ikke blive ved magten,« lød det således fra Biden.

Det er bestemt ikke en hverdagsbegivenhed, at en amerikansk præsident opfordrer til en decideret regimeændring i et land som Rusland, og flere bemærkede da også med det samme præsidentens formulering.

Som Berlingskes internationale analytiker, Kristian Mouritzen, forklarede det i en analyse:

»Denne bemærkning skriver sig (...) ind i andre amerikanske præsidenters historiske taler i Europa. Præsident Ronald Reagans tale ved Berlinmuren i 1987 – »Mr. Gorbatjov, tear down this wall – »Hr. Gorbatjov, riv denne mur ned« – og præsident John F. Kennedys tale i juni 1963 også i Vestberlin. »Ich bin ein Berliner,« i forbindelse med den sovjetiske blokade af Vestberlin.«

»Nu rejser Joe Biden sig på skuldrene af disse to taler,« skrev Mouritzen.

Men ikke længe efter talens afslutning måtte Det Hvide Hus rykke ud med en korrektion af præsidentens ord. De skulle ikke forstås på den måde, lod en embedsmand alverdens medier forstå:

»Præsidentens pointe var, at Putin ikke kan få lov til at udøve magt over sine naboer. Han talte ikke om Putins magt i Rusland eller et regimeskifte,« lød det fra Det Hvide Hus.

Lang historik med bommerter

Ifølge Kristian Mouritzen er det »usædvanligt, at en amerikanske præsident går ind i tanken om at styrte en russisk præsident«, og han forklarer da også, at der bliver spekuleret i, om ordene rent faktisk stod i talen på den måde, eller det var noget, der kom direkte fra Bidens hjerte.

»For den amerikanske præsident blev ekstremt følelsesladet lige inden, da han talte om sine møder med ukrainske flygtninge fredag og lørdag. Det var noget, der ægte rørte den amerikanske præsident i en sådan grad, at han langt fra var en indstuderet præsident, der spillede på følelserne, men en ægte person, der var tydeligt berørt af det, han havde hørt.«

Uanset hvad er det tale om en helt usædvanlig fejl fra den amerikanske præsident, forklarer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster lørdag aften til TV 2.

Han kalder det et »episk fuck up« fra USAs øverste leder:

»Biden har en lang historik med retoriske bommerter, men den her er i særklasse,« siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Talen har lørdag aften også affødt en reaktion fra Kreml. Talsmand Dmitry Peskov sagde ifølge CNN i kølvandet på talen, at det ikke er op til Biden at bestemme, hvem der skal lede Rusland:

»Det bør kun være op til det russiske folk,« udtaler han.