Talsmand efter fredspris til aktivist: Nobel havde vendt sig i graven

En talsmand det belarusiske udenrigsministerium kritiserer, at belarusisk aktivist får Nobels Fredspris.

Arkivfoto: Her poserer Berit Reiss-Andersen, der er leder af Nobelkomiteen, med et billede Ales Bjaljatski, som vandt Nobels Fredspris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Heiko Junge
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At den belarusiske forfatter og aktivist Ales Bjaljatski får tildelt Nobels Fredspris, bliver mødt af kritik fra Belarus' Udenrigsministerium.

Ifølge AFP skriver talsmanden for ministeriet, Anatol Hlaz, blandt andet på Twitter, at Alfred Nobel ville have vendt sig i sin grav.

»I de senere år har en række fundamentale beslutninger, truffet af Nobelkomitéen, været så politiske, at Alfred Nobel, undskyld mig, ville have vendt sig i sin grav,« skriver han.

Forfatteren får fredsprisen sammen med to menneskerettighedsorganisationer i henholdsvis Rusland og Ukraine.

Bjaljatski har været fængslet siden 2020, hvor han blev pågrebet efter store demonstrationer mod det belarusiske styre for at svindle med præsidentvalget.

At han er modtager af Nobels Fredspris bliver dog mødt positivt af Frantsіsjak Vjatjorka, der er talsperson for oppositionen.

»Det her er et stor tegn på anerkendelse for det belarusiske folk, fordi det belarusiske folk har fortjent det for deres tapperhed i at kæmpe imod tyrannen Lukashenko (Belarus' præsident, Alexander Lukashenko, red.),« siger han ifølge Reuters.

Vjatjorka taler på vegne af oppositionslederen Svjatlana Tsikhanowskaja, der er flygtet ud af Hviderusland. Hun er nær ven med forfatteren Ales Bjaltjaski.

Ifølge Dan Smith, der er direktør for det svenske fredsforskningsinstitut Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), sætter man med prisuddelingen fokus på, hvad fred er.

»Nobelkomitéen sender en besked om, at politisk frihed, menneskerettigheder og et aktivt civilsamfund er en del af fred,« siger han til Reuters.

Han tilføjer, at prisen vil styrke Bjaljatskis moral.

Berit Reiss-Andersen, der er medlem af Nobelkomitéen, ligger også vægt på, at det er civilsamfundet, der kan stå op imod autoritære stater. Hun opfordrer samtidig til, at Bjaltjatski skal løslades.

Det er 103. gang, at Nobels Fredspris bliver uddelt. Selve prisoverrækkelsen foregår i december.

/ritzau/