Taleban vinder informationskrigen

Oprørerne er langt hurtigere end NATO-styrkerne og den afghanske regering til at give medierne oplysninger.

Taleban vinder informationskrigen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når NATO-styrkerne i deres jagt på Taleban-militsen kommer galt af sted og dræber og lemlæster civilbefolkningen, kan den afghanske journalist Mohammad Alyas Dayee og hans kolleger være ret sikre på, at der kort tid efter tikker en SMS ind på deres mobiltelefoner. Det er talebanerne, der sender en tekstbesked med oplysninger om antallet af dræbte og andre detaljer.

»Hverken NATO-styrkerne eller den afghanske regering kan følge med, når det handler om at videregive oplysninger til medierne,« fortæller Mohammad Alyas Dayee, der rapporterer fra den urolige Helmand-provins, hvor blandt andre den danske styrke opererer.

Ifølge den 22-årige journalist, der arbejder for Azadai Radio, kan der ofte gå dage eller uger, inden NATO-styrkerne kommer med deres version af begivenhederne, og så er talebanernes fortolkning for længst nået ud til den afghanske civilbefolkning.

Hashim Shukor, der arbejder for et internationalt nyhedsbureau i hovedstaden, Kabul, understreger, at Taleban-militsen ikke kun benytter sig af hurtige tekstbeskeder. Talebanerne kan også levere videoklip.

»Jeg tror, at Taleban-militsen vinder informationskrigen,« siger Hashim Shukor, der har arbejdet som journalist i ti år i Afghanistan.

Det er et udsagn, der rammer NATO på et meget, meget ømt punkt. NATO-landenes regeringer og alliancens generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har i årevis været klar over deres informations-underskud. I 2008 besluttede NATO så at opgradere alliancens medievirksomhed, og Danmark skød penge i projektet i erkendelse af, at man skal være hurtigere ude med nyhederne, hvis kampen om afghanernes »hearts and minds« skal vindes.

Men ifølge de to afghanske journalister, der i går var på besøg i København inviteret af organisationen International Media Support, har NATOs medieoffensiv altså ikke rigtigt virket.

Taleban-facts troværdige

NATO beskylder ofte Taleban for at overdrive og udsende usande oplysninger - ikke mindst når NATO er skyld i civile tab. Men ifølge Mohammad Alyas Dayee er det ikke noget fast mønster, at talebanerne er utroværdige, mens NATO omvendt altid er til at stole på. Faktisk har det flere gange vist sig, at Talebans informationer har holdt vand, påpeger Helmand-journalisten.

»Det er rigtigt, at det er svært for os at bekræfte Talebans oplysninger. Ikke mindst fordi man som journalist ikke kan få adgang til de steder, hvor begivenheden har fundet sted. Og hvis man alligevel forsøger, er det med livet som indsats. Men grundlæggende skal man som journalist være på vagt med alle de oplysninger, man får af konfliktens parter,« siger Mohammad Alyas Dayee, der understreger, at både Taleban og de afghanske myndigheder straffer alt for kritiske journalister.

Men også NATO-styrkerne kan finde på at hævne en reporter.

»Jeg er flere gange blevet lagt på is af NATO-styrkerne, fordi de mener, at jeg har for gode kontakter til Taleban,« siger Mohammad Alyas Dayee.