Taleban udpeger ny regering med terroranklaget som minister

Sønnen til den tidligere Taleban-leder, der blev fordrevet af USA i 2001, er ny forsvarsminister.

 
Afghanistans nye regering vækker bekymring i USA, da et par bekendte navne dukker op. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mullah Mohammad Hassan Akhund bliver leder af ny afghansk regering. Det oplyser en talsmand for Taleban.

Den terroranklagede Sirajuddin Haqqani er ny indenrigsminister.

Den nye regering kommer til verden lidt over tre uger efter, at Taleban uden kamp indtog hovedstaden Kabul og tvang de vestlige lande og deres militære styrker i landet på et hastigt tilbagetog.

Talebans talsmand, Zabiullah Mujahid, siger på et pressemøde, at Talebans medstifter, Abdul Ghani Baradar, vil blive næstkommanderende i regeringen.

De nye ministre, som han nævner, kommer alle fra Taleban. Ingen kvinder er iblandt dem.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Social Media/Reuters/Ritzau Scanpix.

Haqqani, der er den nye indenrigsminister, er på USAs terrorliste. Han har ledet et netværk, der har stået bag blodige anslag mod USAs og de vestlige landes styrker i Afghanistan.

Netværket var berygtet for dets selvmordsbomber, og han menes at stå bag nogle af de mest spektakulære angreb i Kabul de seneste år.

Haqqani-netværket var også kendt for at tage vestlige borgere som gidsler. Blandt dem den amerikanske soldat Bowe Bergdahl, der blev frigivet i 2014.

Forsvarsminister i Talebans nye regering bliver Mohammad Yaqoob. Han er søn af den tidligere Taleban-leder Mullah Omar, der blev et af USAs vigtigste mål, da USA i 2001 trængte ind i landet og fordrev Omars daværende styre.

Mullah Omar blev berygtet for at give husly til al-Qaeda og dets leder, Osama bin Laden. Omar døde formentlig i 2013. Han var en af de oprindelige stiftere af Taleban, som det i 1996 lykkedes at indtage magten i hele landet.

Mullah Mohammad Hassan Akhund, der er ny premierminister, optræder på FNs sanktionsliste, skriver AFP. Han stod tidligere Mullah Omar nær og fungerede som viceudenrigsminister.

Hassan Akhund var også guvernør i Kandahar under det tidligere Taleban-styre.

/ritzau/AFP