Taleban skal ud af Musa Qala

Afghanske sikkerhedsstyrker forsøger at generobre byen, som britiske og danske soldater tidligere har kæmpet hårdt for. De danske styrker risikerer nu at komme under nyt pres.

Afghanske og britiske sikkerhedsstyrker er efter længere tids forberedelser gået til angreb på byen Musa Qala i den nordligere del af Helmand-provinsen i Afghanistan.

Musa Qala ligger nord for det danske operationsområde, og danske styrker i Øvre Gereshk dalen er ikke direkte involveret i angrebet. Men de kan komme under pres fra taleban-styrker, der fordrives fra Musa Qala og søger gennem ørkenen mod den del af Øvre Gerehsk Valley, som stadig er domineret af Taleban.

De danske enheder i dalen skal virke som en »prop«, der blokerer for taleban-krigernes videre adgang til Gerehsk by længere sydpå, oplyser Hærens Operative Kommando.

Britiske og danske styrker erobrede i sommeren 2006 Musa Qala, og holdt gennem månedlange kampe stand mod utallige forsøg fra Taleban på at drive dem ud. Sidste efterår indgik briterne i Helmand-provinsen en »våbenhvile« med de lokale ledere i Musa Qala, men 143 dage senere genindtog Taleban-byen og hængte ved samme lejlighed nogle af de lokale ledere. Musa Qala ligger ved en wadi, som er en meget vigtig transportvej for opium og våben.