Taleban kommer til Norge for at forhandle om nødhjælp

For første gang siden magtskiftet i Afghanistan sender Taleban en delegation til møder i et vestligt land.

Højtstående ledere fra Taliban sender en delegation til forhandlinger om nødhjælp i Oslo. Her ses militsens premierminister, Mohammad Hassan Akhund (tv.), og hans vicepremierminister, Abdul Salam Hanafi, (th.) i præsidentpaladset i Kabul tidligere i denne uge. -/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En Taleban-delegation kommer til Norge for at forhandle om nødhjælp til Afghanistan, som trues af en humanitær katastrofe. Det skriver dagbladet VG.

Det er første gang siden den islamistiske bevægelse kom til magten i Kabul, at den sender en delegation til et vestligt land for at forhandle med aktivister og diplomater.

Der er aftalt et møde søndag, som skal fortsætte mandag og tirsdag.

VG har fået bekræftet oplysninger fra centralt placerede kilder i det norske udenrigsministerium.

Taleban overtog magten i Afghanistan i august, og der har siden været ført forhandlinger i blandt andet Doha, hovedstaden i Qatar. Men Taleban har ikke tidligere deltaget i møder i et vestlig land.

Det er spørgsmålet om nødhjælp, som bliver det dominerende i Oslo. Det bliver dermed første gang siden magtskiftet i Kabul, at Taleban møder aktivister og menneskerettighedsforkæmpere fra det civile samfund i Afghanistan, som bliver fløjet til Oslo forud for forhandlingerne.

Talebans repræsentanter skal også mødes med norske og andre vestlige diplomater.

Det norske udenrigsministerium skriver til VG: »Norge har inviteret repræsentanter for Taleban til Oslo 23. til 25. januar 2022 til møder med norske myndigheder, repræsentanter for det internationale samfund og andre afghanere med baggrund fra landets civile samfund«.

/ritzau/