Taleban: Ingen kampe i Afghanistan – situation fredelig

Unavngivne Taleban-kilder: Efter indtagelsen af Kabul har Taleban ikke modtaget rapporter om kampe i landet.

Medlemmer af Taleban på patrulje i Kabul mandag. »Situationen er fredelig i landet i henhold til vores indkomne rapporter«, siger et højtstående medlem af Taleban. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen kampe i Afghanistan her dagen efter, at Taleban-bevægelsen indtog hovedstaden Kabul.

Det siger talsmænd for Taleban mandag morgen, skriver Reuters.

»Situationen er fredelig i henhold til vores indkomne rapporter,« siger et højtstående medlem af Taleban. Kilden kræver at være anonym.

Taleban har erklæret, at krigen i Afghanistan er ovre, efter at bevægelsen har indtaget præsidentpaladset i hovedstaden. Imens har vestlige lande travlt med at få evakueret deres statsborgere.

Der hersker kaotiske forhold i og omkring lufthavnen, hvor mange desperate afghanere forsøger at finde en mulighed for at komme ud af landet.

Præsident Ashraf Ghani flygtede ud landet søndag. Det skete, da Taleban indtog Kabul uden at støde på nævneværdig modstand.

»Taleban har vundet med deres sværd og skydevåben, og de er nu ansvarlige for, hvad der sker med deres landsmænd,« sagde Ghani efter sin flugt fra landet.

De afghanske regeringsstyrker opgav modstand mod Taleban hurtigere end nogen havde forudset, da de ikke længere havde flystøtte fra det amerikanske militær.

Det lykkedes ikke for Vesten at få skabt et holdbart demokratisk styre efter den amerikanskledede invasion af Afghanistan. Invasionen i 2001 kom efter angrebet på USA den 11. september. Den fjernede Taleban fra magten i Kabul, fordi den militante islamistiske bevægelse støttede og beskyttede al-Qaeda og Osama bin Laden.

I en fælles erklæring fra over 60 lande er Taleban mandag blevet opfordret til at give alle afghanere og udenlandske statsborgere, som ønsker at forlade Afghanistan, frit lejde ud af landet.

– De, der sidder i magt- og autoritetspositioner over hele Afghanistan, har ansvaret for at beskytte menneskeliv og ejendom og for omgående genoprettelse af sikkerhed og civil orden, står der i erklæringen.

/ritzau/Reuters