Taleban dræber et af 23 gidsler

Den afghanske Taleban-milits skød i går et af de 23 sydkoreanske gidsler og gav Afghanistans regering en allersidste frist: Løslad tilfangetagne talebanere nu, eller vi dræber flere gidsler.

Den islamisk fundamentalistiske Taleban-milits i Afghanistan gjorde i går alvor af advarslen om at dræbe de 23 sydkoreanske gidsler, hvis ikke den afghanske regering løslader en række tilfangetagne Taleban-medlemmer.

I første omgang gik det ud over et af de mandlige gidsler, som Taleban-militsen tog til fange i sidste uge på en hovedvej syd for hovedstaden Kabul.

»Eftersom administrationen i Kabul ikke har lyttet til vores krav og ikke har frigivet fanger, har Taleban dræbt et mandligt sydkoreansk gidsel,« sagde militsens talsmand Qari Mohammad Yousuf til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Talsmanden sagde også, at Taleban har sat en ny tidsfrist for at få opfyldt sine krav: Klokken 22.30 (dansk tid i aftes, red.). Hvis talebanernes krav ikke inden fristens udløb er imødekommet, vil de øvrige sydkoreanske gidsler 18 kvinder og fire mænd, der alle er kristne missionærer formentlig også miste livet.

»Hvis ikke administrationen i Kabul er klar til at løslade vores fanger, vil resten af gidslerne blive dræbt kl. 01.00 (lokal tid, red.),« sagde Qari Mohammad Yousuf i telefonen fra et ukendt sted.

Krav om tilbagetrækning
Talebanerne kræver også, at Sydkorea trækker sine 200 soldater ud af Afghanistan. Det afviser den sydkoreanske regering, ligesom den afghanske præsident, Hamid Karzai, har sagt, at han ikke vil bøje sig for kravet om løsladelse af Taleban-fanger.

Det gjorde præsident Karzai tilbage i marts, hvor Taleban-militsen havde taget en italiensk journalist og hans afghanske tolk og chauffør som gidsler. Den italienske journalist undgik at blive halshugget ligesom chaufføren da præsident Karzai efter pres fra den italienske regering satte fem tilfangetagne Taleban-medlemmer på fri fod, og efter at Italiens regering havde betalt talebanerne en løsesum på 11 mio. kr. Byttehandlen blev efterfølgende skarpt kritiseret af Italiens NATO-partnere, USA og Storbritannien, der advarede mod, at den risikerer at skabe præcedens, så andre udenlandske statsborgere og NATO-soldater vil blive kidnappet i Afghanistan.

Tyskere savnes
Den advarsel var ikke helt ubegrundet i lyset af Talebans kidnapning af de 23 sydkoreanere, men også i lyset af talebanernes gidseltagning af to tyske hjælpearbejdere. De blev sammen med fire afghanere kidnappet for et par uger siden med krav om en tilbagetrækning af Tysklands omfattende militære styrke i Afghanistan. Den ene tysker er fundet død i en vejgrøft, mens de andres skæbne er uvis.

I går blev en dansk journalist af afghansk oprindelse, Nagieb Khaja, der arbejder for TV2, sammen med sin lokale tolk taget som gidsel af en gruppe afghanere i landets østlige Kunar-provins. Ifølge Nagieb Khaja blev han og tolken dog løsladt, da gidseltagerne fandt ud af, at han havde afghansk baggrund og var muslim.