Tale er sølv — for to tabere er det guld

David Cameron og George Osborne led et sviende nederlag, da de tog helt fejl af de britiske vælgere op til Brexit-afstemningen. Men samfundets top lytter fortsat til dem og betale dyrt for det.

David Cameron og George Osborne sagde farvel til regeringsmagten i Storbritannien, da briterne sagde nej til EU. Nu siger virksomheder og erhvervsledere til gengæld ja, til at høre om deres syn på samfundsudviklingen og betale dyrt for det. Foto: Dan Kitwood / Reuters Fold sammen
Læs mere

Den britiske eks-premierminister David Cameron og eks-finansminister George Osborne led for et halvt år siden et af de mest ydmygende nederlag i nyere politisk historie. De tog helt fejl af vælgerne op til Brexit-afstemningen, og briterne forkastede de to politikeres indtrængende anbefaling af et ja til EU som værende ude af trit med vælgernes virkelighed. En tung sky af kritik har siden hængt over politikere og samfundets top. Eliten taler kun med sig selv, og ingen lytter til folket, lyder det.

Så nu betaler internationale institutioner og firmaer hundredtusindvis af kroner for at få lov at lytte til ... Cameron og Osborne.

»Det første spørgsmål, man stiller sig, er selvfølgelig, hvordan i alverden, vi kom hertil,« sagde Cameron i weekenden i sin første offentlige tale, siden han trak sig som premierminister.

Dele af talen på DePauw University i Indiana i USA kan man se på video. Britisk presse var på plads på tilhørerrækkerne, og uddrag har antændt en kritik af Cameron fra EU-kritiske partifæller, fordi han sagde, at det var en bølge af populisme, der forårsagede Brexit og kostede ham premierministerposten.

Valget af et universitet i Indiana som sted for talen følger en britisk tradition, efter at også Tony Blair og John Major holdt taler her som forhenværende premierministre. Det er ikke oplyst, hvad Cameron fik for ulejligheden, men britisk presse skriver, at det er begyndelsen på en række af taler i USA. I november modtog Cameron ifølge Daily Mail omkring en million kroner for en times tale bag lukkede døre for Wall Street-investorer. En tale ved en konference i Indien gav ifølge The Times endnu mere til »The Office of David Cameron Ltd.«, der er navnet på det nye firma, som skal promovere eks-premierministerens brand.

 

Osborne er i modsætning til Cameron fortsat medlem af Underhuset, og han skal oplyse om ekstraindtægter, som britisk presse følger interesseret med i. I løbet af efteråret har han ifølge The Guardian tjent mere end fire millioner kroner på taler for amerikanske banker og investeringsfirmaer samt en tale på Stanford University.

Tony Blair og Gordon Brown tjente styrtende på taler som, da de var blevet forhenværende, og efter seks år i spidsen for den britiske regering er tiden nu altså kommet for Cameron og Osborne til at øse af erfaring og indsigt. Ingen kan være bedre i en bedre position end dem til at fortælle, hvordan briterne fik deres EU-afstemning. Hvorfor briterne stemte, som de gjorde, har Cameron også — en smule sent måske — gjort sig tanker om. Og eliten lytter.