Take it easy monsieur

Hvis François Fillon lever op til sin favoritværdighed ved Frankrigs præsidentvalg, har hustruen lovet franskmændene, at hun vil sætte sit særlige aftryk. Et britisk aftryk.

Illustration: Jens Koudahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vær nu ikke for hård ved briterne.« Det er den sætning, som især englændere og walisere så småt begynder at drømme om vil lyde næste år i det franske Elysée Palace, når det bliver alvor med Brexit-forhandlingerne.

Årsagen er, at den konservative François Fillon er favorit til at vinde Frankrigs præsidentvalg næste år. Hans hustru siden 1980 hedder Penelope og havde efternavnet Clarke, da hun voksede op i Monmouthshire-området i det sydøstlige Wales.

»De, der lytter efter, kan fange melodien fra en walisisk accent, når hun taler,« lyder det med stolthed fra WalesOnline.

London-baserede medier har også bragt portrætter, men de hæfter sig mere ved, at Penelope, kaldet Penny, har sagt, at hun betragter sig som halvt engelsk, halvt walisisk. I et interview med The Times understreger hun, at hun har holdt fast i britiske skikke, og det er en stor del af årsagen til, at beskrivelser af hendes mand som præsidentkandidat næsten i enhver sammenhæng bliver tilføjet betegnelsen »anglofil«. Det britiske islæt bliver kun forstærket af, at Penelopes søster er gift med hendes mands bror.

»Vi har påduttet vores franske del af familien en engelsk jul,« siger hun til The Times.

Til gengæld har begge søstre slået dybe rødder i Frankrig. 61-årige Penelope bor med ét år ældre François Fillon i et historisk gods omkring Le Mans i det nordvestlige Frankrig. De har fem børn, og Penelope Fillon bliver betegnet som meget aktiv i lokalsamfundet, hvor hun blandt andet er en entusiastisk dressurrytter. Til gengæld har hun forsøgt at holde sig mest muligt ude af rampelyset, mens mandens politiske karriere nu foreløbigt er kulmineret med at gå fra outsider i de konservatives interne primærvalg til at være favorit ved det kommende valg.

Hvis hun følger sin mand ind i præsidentpaladset, er hun sig bevidst, at det bliver noget sværere at holde lav profil. Der kan komme endnu mere fokus på hendes familierødder. Men hun har tænkt sig at sætte »britiske« aftryk.

»Hvis jeg er dér, tror jeg, at det uundgåeligt, fordi det er en del af mig,« siger Penelope Fillon til Times og fortæller, at hun håber at kunne bløde de stive omgangsformer i præsidentpaladset op med en smule britisk humor.

Om det også vil kunne lette stemningen under Brexit-forhandlinger, er alt for tidligt at sige. Briterne er til gengæld allerede ved at samle lidt brugbar velvilje op fra nord. Donald Trumps mor er fra det nordligste Skotland, og USAs kommende præsident erklærer gerne, at den familiehistorie giver ham et særligt blødt punkt for det skotske.