Taiwans opposition mål for cyberangreb

Om få uger afholdes der præsidentvalg på Taiwan. Alt tyder på en storsejr til et af øens mere kina­kritiske partier. Dets politikere og ansatte er under valgkampen dagligt blevet udsat for hackingforsøg.

People First Partys (PFP) formand og præsidentkandidat James Soong (tv.) giver hånd til nationalistpartiets præsidentkandidat Eric Chu og det Demokratisk Progressive Partis ditto, Tsai Ing-wen (th.) før en TV-debat den 27. december 2015. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Det er tid til præsidentskifte på Taiwan. Midt i næste måned er der valg på øen, og den siddende præsident fra nationalistpartiet Kuomintang må efter otte år ikke blive på posten. Kuomintangs kinavenlige politik, upopulære tiltag og interne magtkampe har placeret det traditionsrige parti usædvanligt lavt i meningsmålingerne. Alt tyder derfor på en sejr til oppositionen, der har Tsai Ing-wen som spidskandidat. Hun er leder af det Demokratisk Progressive Parti (DPP) og brugte søndag den første TV-transmitterede præsidentdebat på at advare imod for tætte bånd til Kina.

»Vi kan simpelthen ikke kun være knyttet til Kina. Det er, hvad der bekymrer os mest i forhold til de seneste otte år – fornemmelsen af, at det er vores eneste valg. Det er ikke godt for vores økonomi eller sikkerhed,« udtalte hun.

Dermed er der lagt op til et regeringsskifte, der ikke er populært på det kinesiske fastland. For selv om Kina og Taiwan har haft separate regeringer siden afslutningen på den kinesiske borgerkrig i 1949, er Taiwan ifølge Kommunistpartiet en provins i Folkerepublikken Kina. Den kinesiske regering i Beijing har før truet med at invadere øen, hvis Taiwan erklærer uafhængighed.

People First Partys (PFP) formand og præsidentkandidat James Soong (tv.) giver hånd til nationalistpartiets præsidentkandidat Eric Chu og det Demokratisk Progressive Partis ditto, Tsai Ing-wen (th.) før en TV-debat den 27. december 2015. Fold sammen
Læs mere

Kina ikke i fokus i valgkampen

Det har Tsai Ing-wen og DPP dog ikke på programmet. Men ellers holder partiets ledelse lav profil med, hvordan en DPP-regering vil håndtere forholdet til Kina. Under valg­kampen har partiets kandidater mest fokuseret på emner som økonomi, indkomst­forskelle og boligmangel og brugt mindre tid på Kina-spørgsmålet. Til gengæld har interessen fra det kinesiske fastland været stor. Det er kommet til udtryk i form af cyber­angreb rettet mod DPP-politikere og ansatte. Angrebene udføres af hackere med tilknytning til den kinesiske stat, fremgår det af en rapport lavet af IT-sikkerhedsfirmaet FireEye. Baseret på den anvendte teknik og procedure konkluderer FireEye, at hacking­forsøgene er gennemført af en kinesisk gruppe kaldet APT16. Gruppen bruger hovedsageligt phishing-metoder, hvor modtageren bliver forsøgt franarret personlige oplysninger såsom brugernavn og adgangskode. Det sker typisk ved hjælp af falske hjemmesider og mails med vedhæftede filer, der installerer bagdøre til computeren, hvis de bliver downloadet. Det er set før, at personer med tilknytning til DPP har været mål for den type hacking, forklarer Ketty Chen, der er vicedirektør for partiets internationale afdeling. Men under valgkampen er antallet af tilfælde steget markant.

»Angrebene er taget til under vores kampagne. DPP oplever hackingforsøg dagligt og mange gange om dagen. Min personlige vurdering er, at hackerne prøver at få adgang til vores konti for at hente følsomt materiale fra partiet,« siger Ketty Chen.

Hun blev selv opmærksom på problemet, da hun modtog en e-mail fra Tsai Ing-wens taleskriver, hvor ordlyden virkede mistænkelig. Mailen viste sig da også at være falsk. Efterfølgende fandt Ketty Chen ud af, at hendes e-mail allerede var blevet hacket og videresendte al hendes post til en anden mailadresse.

Kina har lang hacking-historie

Kinesisk hacking på Taiwan er en problematik, der langtfra er ny. Det gælder både angreb rettet mod infrastruktur, militære faciliteter og myndigheder involveret i dialogen over Taiwan-strædet. Men også andre regeringskontorer er mål. Tidligere på året udtalte vicepremierminister Simon Chang, at mange af angrebene bliver udført fra bygninger på fastlandet ejet af den kinesiske hær.

»Taiwan har ikke fjender i det internationale samfund, ud over du ved nok hvem,« sagde han til nyhedsbureauet Reuters. Ved samme lejlighed gjorde han det klart, at Taiwan og USA bør arbejde tættere sammen om cybersikkerhed. En stor del af Taiwans forsvarssystemer og våben er købt i USA. I Washington er frygten, at cybertyveri mod Taiwan kan give Kina adgang til informationer om amerikansk våbenteknologi.