Taiwan vælger sin første kvindelige præsident

Tsai Ing-wen vandt i går kampen om præsidenttitlen på Taiwan. Oppositionens sejr skal i lige så høj grad ses som et fravalg af øens nationalistparti.

Motorcyklister i Taipei passerer plakater af Tsai Ing-wen, der i går vandt præsidentvalget på Taiwan. I sin sejrstale sagde Tsai Ing-wen, at Kina skal respektere Taiwans demokrati og betegnede valget som begyndelsen på en ny æra. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Hun er ikke nogen stor taler og vinder ikke de politiske debatter med udstråling og karisma. Til gengæld er hun ekstremt hårdtarbejdende, vidende, balanceret og erfaren. Og så er hun Taiwans første kvindelige præsident nogensinde.

Tsai Ing-wen holdt, hvad hun lovede, og vandt i går præsidentvalget på øen i sikker stil. Det markerer enden på en otte år lang regeringsperiode for nationalistpartiet Kuomintang (KMT) og begyndelsen på en ny politisk virkelighed, hvor Kina vil få sværere ved at opnå indflydelse.

Forholdet mellem Kina og Taiwan er altid på spil, når taiwanerne afholder valg. Kinas Kommunistparti anser øen som en løsreven provins, der før eller siden skal genforenes med moderlandet. Det har før ført til skræmmekampagner og en uskøn blanding af trusler og advarsler for at påvirke valgresultater.

Men denne gang var det, som om selv partitoppen inde på fastlandet havde indset, at slaget var tabt. Selv da Kinas præsident og partichef, Xi Jinping, ganske uventet besluttede sig for at møde KMTs afgående præsident i november, var det for lidt for sent. Tsai Ing-wen og hendes parti, det Demokratiske Progressive Parti (DPP), førte overbevisende fra start til slut.

Så hvem er hun, den 59-årige jurist, der nu skal lede øen med 23 millioner indbyggere i skyggen af Kina? Først og fremmest er hun en erfaren politiker. Og ikke én der giver op. Hun tabte præsidentvalget for fire år siden. Dengang blev hun beskyldt for at være for kedelig og akademisk. Et image, hun siden har prøvet at ryste af sig ved at kommunikere mere og bedre. Det gør hun på sin egen grundige og tålmodige facon – med lav stemmeføring og et skarpt blik bag de runde briller.

Tsai Ing-wen indledte karrieren i universitetsverdenen, før hun blev bedt om at lede det magtfulde Råd for Fastlandsanliggender. Det hører under regeringen og har til opgave at planlægge og implementere ny politik relateret til Kina.

Valgt i trods

Med den baggrund er det ingen overraskelse, at Tsai Ing-wen ikke ryster på hånden i Kina-spørgsmålet. Under valgkampen fremførte KMT ellers vanen tro, at en sejr til DPP vil sætte forholdet til Kina over styr.

Gang på gang lød kritikken, at oppositionen manglede en klar politik på området. Tsai Ing-wen har da heller ikke haft travlt med at proklamere, hvordan DPP vil håndtere Kina. Hun har konsekvent holdt sig til bløde vendinger om at bevare status quo og skabe en fredelig og stabil forbindelse over strædet. En betydeligt mere afdæmpet retorik, end DPP tidligere er gået til valg på.

I det hele taget har partiet i lang tid været påpasselig med ikke at love eller sige for meget. Det har ganske enkelt ikke været nødvendigt. Vælgerne er de seneste år flygtet fra KMT. Med den nu tidligere præsident i spidsen lagde regeringen en politisk kurs med Kina som pejlemærket. Mere økonomisk samarbejde ville gavne borgerne på Taiwan, lød budskabet. Men det har indbyggerne svært ved at få øje på i dag. Sidste år voksede økonomien med én procent og sluttede året i recession. Et uheldigt valg af præsidentkandidat, der måtte skiftes ud godt inde i valgkampen, hjalp ikke på partiets chancer.

Så valget af Tsai Ing-wen og DPP skal i lige så høj grad ses som at fravalg af KMT.

»Det skyldes mere, at folk er trætte af KMT, end det skyldes hende. KMT har overspillet deres kort. De har været ineffektive, og de mange ting, de lovede i forhold til Kina, er ikke rigtig blevet til noget. Huspriserne er steget, og lønningerne er stagneret, så folk kan mærke, at ting bliver dyrere,« siger Michael Danielsen fra foreningen Taiwan Corner, der analyserer den politiske udvikling på Taiwan.

I sin sejrstale sagde Tsai Ing-wen, at Kina skal respektere Taiwans demokrati og betegnede valget som begyndelsen på en ny æra. Foran et jublende publikum lovede hun at genoprette tilliden til regeringen. Hendes parti kunne næppe have ønsket sig et bedre resultat.

Ikke alene vandt DPP præsidentposten – det lykkedes også at få flertal i parlamentet, hvilket aldrig er sket før. Det er afgørende for Tsai Ing-wens politiske råderum, fordi parlamentet godkender nye love og regeringens budget.