Taiwan: Rigtigt at skyde mulig kinesisk drone ned

Kina mener, at Taiwan overdriver betydningen af en civil drone i Taiwans luftrum.

Ifølge Taiwans premierminister, Su Tseng-chang, har Taiwan givet Kina gentagne advarsler mod at træde over deres dørtrin. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL J. RICHARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den taiwanske regering siger fredag, at det var den rigtige beslutning, da man torsdag skød en civil drone ned, som fløj i luftrummet over en ø under Taiwans kontrol, som ligger i nærheden af den kinesiske by, Xiamen.

Det er første gang, at Taiwans militær har skudt en uidentificeret, civil drone ned.

Ifølge Taiwans premierminister, Su Tseng-chang, har Taiwan givet Kina gentagne advarsler mod at træde over deres dørtrin.

»Vi vil aldrig provokere, men vi vil gøre det mest hensigtsmæssige for at beskytte vores land og vores folk,« siger han fredag til journalister.

Ifølge det kinesiske udenrigsministerium prøver Taiwans regering at piske en stemning op imellem østaten og fastlandet Kina.

Kinas kontor for taiwanske affærer kalder også forsøget på at skabe en konflikt for »ekstremt latterligt«.

Taiwan har flere gange kritiseret Kina for at flyve for tæt på Kinmen-øerne, som er det område under Taiwans kontrol, der ligger tættest på fastlandet Kina.

»De har gentagne gange ignoreret vores advarsler, og vi havde ikke andre valg end at udøve selvforsvar og skyde,« siger Su Tseng-chang.

Kinas udenrigsministerium talte allerede betydningen af dronerne ned mandag.

Taiwans militær affyrede for første gang varselsskud imod en kinesisk drone tirsdag.

Mindst to videoer fra kinesiske droner, som flyver i nærheden af Taiwan, florerer i øjeblikket på kinesiske sociale medier.

På en af dem kan man angiveligt se taiwanske soldater smide sten efter dronen.

Kina har udført militærøvelser i området omkring Taiwan, siden den amerikanske toppolitiker, Nancy Pelosi, besøgte Taiwan i sidste måned.

Kina opfatter Taiwan som en del af Kina, selvom østaten har sin egen demokratiske regering.

Under Den Kolde Krig blev Kinmen-øerne og andre områder under Taiwans kontrol, som ligger tæt på det kinesiske fastland, gentagne gange bombet af Kina.

/ritzau/Reuters