»Tag flaget fra dem«

Landsretten behandler i disse dage en kontroversiel sag om, hvorvidt politiet ulovligt tilbageholdt demonstranter, da Kinas præsident besøgte Danmark. Politiets radiokommunikation har sat sagen i nyt lys.

Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser i Tibet på Højbro Plads i København i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark. Foto: Dennis Lehmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor går grænsen for politiets adfærd, når fremmede statsledere er på officielt besøg i Danmark?

I sommeren 2012 var gæsten Hu Jintao – den første kinesiske præsident på dansk statsbesøg nogensinde. Meget vigtigere bliver det ikke i den diplomatiske karakterbog. Måske endda så vigtigt, at politiet undervejs satte normale retsprincipper over styr og brugte ulovlige metoder i forsøget på at holde kinakritiske ryster på afstand.

Østre Landsret behandler disse dage netop det spørgsmål i en sag, hvor tibetanske flag og politiets interne kommunikation spiller en central rolle.

Langs ruten, hvor den kinesiske leder kom forbi i København, oplevede flere demonstranter at blive tilbageholdt eller på anden vis afskærmet af politiet. I de fleste tilfælde, fordi demonstranterne havde medbragt Tibets nationalflag, der er forbudt i Kina. Seks af dem valgte efterfølgende at stævne Københavns Politi for ulovlig frihedsberøvelse. Sidste år afgjorde Københavns Byret, at der var tale om magtmisbrug fra politiets side i ét tilfælde, men ikke i de fem andre. Alle seks sager blev anket til Landsretten.

I den mellemliggende periode er det lykkedes for advokat Claus Bonnez, der fører de seks demonstranters sag, at få udleveret optagelser af politiets interne radiokommunikation under statsbesøget. Optagelserne, der blev afspillet under retssagens første dag i går, vidner om en ihærdig politiindsats for at fjerne og afskærme demonstranter.

»Der er en gruppe dernede, der tidligere har været lidt ballade med ved Amalienborg. De er nu trukket ned til Den Lille Havfrue. De skal fjernes nu. Det er en belastning, vi har nu,« lød meldingen over politiradioen, inden Hu Jintao besøgte Langelinie.

Ville skjule flagene for præsidenten

Radiooptagelserne afslører derudover en udpræget interesse for tibetanske flag hos fremmødte personer langs præsidentens rute:

»Lige foran opkørslen til Christiansborg der er sneget sig et tibetansk flag ind. Jeg prøver med nogle af mine folk at skærme af for dem, når de kører forbi, men til orientering, jeg tror, det sidder på en ladcykel eller noget i den stil,« lyder en melding.

»Tag flaget fra dem,« lyder en anden.

Snakken på radioen står i stærk kontrast til den udlægning, som daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) kom med i retsudvalget sidste år. Her var ministeren blevet bedt om at gøre rede for formålet med politiets indsats under præsidentbesøget.

I svaret afviste Københavns Politi at »have haft til opgave at forhindre fredelige demonstrationer, herunder fremvisninger af tibetanske flag«.

Retssagen fortsætte i dag i Østre Landsret. Claus Bonnez tøver ikke med at kalde sagen principiel:

»Det er jo kendetegnet ved et demokratisk samfund, at man kan demonstrere. Det er lige netop det, man ikke kan i Kina, hvor man ikke har muligheden for at udtrykke sin utilfredshed over for præsidenten,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Flemming Orth fra Kammeradvokaten, som repræsenterer Københavns Politi i sagen.