Tag en UFO-vandtaxi på Seinen

Paris lægger de kommende måneder flod til »test-kørslen« af et nyt transportmiddel, der svæver over vandet ved hjælp af en solcelledrevet elmotor.

Den er nok snart et fast, vådt element i Paris’ bybillede. Og Nej, den styres ikke af rumvæsener. Illustration: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis De under et Paris-besøg i løbet af de kommende måneder spadserer en tur langs Seinen, så bliv ikke forskrækket. Det flyvende objekt, som muligvis dukker op ude over floden, er ikke befolket med rumvæsener på oseferie i byernes by. Tværtimod vil det usædvanlige transportmiddel efter al sandsynlighed i løbet af kort tid være en naturlig del af trafikbilledet i den franske hovedstad.

Borgmester Anne Hidalgo annoncerede i forløbne uge, at »testkørslerne« af den såkaldte Sea Bubble begynder senest til marts. Samt at hun selv tager med på den første tur:

»Heldigvis kan jeg svømme,« sagde borgmesteren med et grin og tilføjede:

»Men det skal nu nok virke, og jeg er også overbevist om Sea Bubbles potentiale som fremtidig taxiservice på Seinen.«

Det nye fartøj, der svæver over vandoverfladen ved hjælp af en slags skøjter, er udviklet af sejlsportsmanden Alain Thébault i samarbejde med den tidligere svenske verdensmester i windsurf Anders Bringdal. Thébault opfandt for år tilbage en trimaran-flyvebåd, der kan sejle med op mod 100 kilometer i timen. Sea Bubble’n bygger på nogle af de samme principper, men er med plads til fire passagerer beregnet til mere adstadig havnetrafik i byer ved floder, søer, fjorde og bugter.

Når Hidalgo, straks hun hørte om opfindelsen, tog kontakt til Thébault for at indlede et samarbejde, skyldes det imidlertid ikke kun en typisk fransk fascination af futurisme. Borgmesterens interesse handler først og fremmest om økologi. Sea Bubble’n drives nemlig af en elektrisk motor, der, når vejret er til det, kører på solenergi. Samtidig hvirvler den med sin minimale berøringsflade ikke op i flodvandet.

Hidalgo har, siden hun rykkede ind i Paris’ Hôtel de Ville i 2014, haft kampen mod luftforurening blandt sine mærkesager. Polemiske begrænsninger af biltrafikken er blevet gennemført uden at ryste på hånden. Bl.a. har borgmesteren forvandlet en stærkt befærdet »omfartsvej« langs Seinens højre bred til rekreativt område, hvilket ifølge kritikere skaber store problemer andre steder i byen.

Det er dem, som Sea Bubble’n skal være med til at løse. Hvis testen forløber planmæssigt, vil Paris i løbet af kort tid råde over en flåde af flyvende vandtaxier. Længere ude i fremtiden håber Thébault og Bringdal også at kunne sælge deres fartøj til privatpersoner. I så fald vil potentialet være enormt i sejlbare storbyer overalt i verden.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.