Tænketank: Danmark i top med Syrien-krigere

For hver 1.800 danske muslimer rejser en til Syrien eller Irak for at tilslutte sig Islamisk Stat, al-Qaeda eller lignende grupper.

Billede fra en propagandavideo på YouTube hvor fire mænd, hvoraf to er dansktalende islamister, opfordrer til at deltage i jihad, hellig krig, i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark ligger helt i top, når det kommer til antallet af borgere med muslimsk baggrund, der er rejst i krig i Syrien.

For selv om de seneste officielle tal fra PET fra marts anslår, at 115 danske muslimer er rejst i krig, så siger flere eksperter til Berlingske, at tallet er sat for lavt. ISCI, International Study of Radicalization and Political Violence ved Kings College i London, sætter i sine officielle rapporter og opgørelser tallet til 150.

Også terrorforsker Magnus Ranstorp fra det svenske forsvarsakademi, Försvarshögskolan og tilknyttet Københavns Kommune som ekstern ekspert, bekræfter, at han i mange måneder er gået ud fra tallet 150.

Vurderingen af, hvor mange eller hvor få der drager i hellig krig fra Danmark i forhold til fra andre lande, besværliggøres af, at der ikke eksisterer et officielt tal for, hvor mange muslimer, der er i Danmark.

Det tal, man normalt opererer med i danske og internationale terrorstatistikker, er 270.000, som dækker over mennesker med kulturel baggrund i muslimske lande. Og bruger man det – og sammenholder det med de 150 danske Syriens-krigere, så svarer det til, at en ud af 1.800 danske muslimer, eller 0,055 procent, er draget i krig.

Det er Haras Rafiq, administrerende direktør i den London-baserede antiradikaliserende organisation Quilliam Foundation, der har hjulpet Berlingske med at finde frem til tallene, og han tøver på den baggrund ikke med at konkludere, at Danmark dermed indtager en førsteplads i den vestlige verden.

»Det er flere Syriens-krigere end i Storbritannien, Frankrig, Belgien, der har store muslimske befolkningsgrupper,« siger han.

Når Danmark ikke allerede er blevet kendt som det vestlige land, der leverer flest hellige krigere, er det formodentlig, fordi man normalt har beregnet tallet ud fra hele befolkningens størrelse i det pågældende land: Altså i Danmarks tilfælde hvor mange der tager af sted målt ud fra 5,5 millioner indbyggere i stedet for at måle det ud fra de muslimske befolkningers større i de pågældende lande.

Men det giver ingen mening, siger Haras Rafiq:

»Det er jo ret usandsynligt, at en ikke-muslim tager ned og kæmper for Islamisk Stat.«

Spredning af ideer

Nummer to på listen er Belgien. Ifølge ISCI er 440 rejst fra Belgien i krig i Syrien. Der var i 2011, ifølge Jan Hertogen der er belgisk sociolog og følger migration og befolkningssammensætning meget tæt, cirka 900.000 muslimer i Belgien. Det tal er efter al sandsynlighed steget siden. Men regner man med de 900.000 svarer det til en ud af 2045 belgiske muslimer, hvilket svarer til 0,048 procent.

Haras Rafiq mener, at Danmark har taget for let på sagen.

»Det er bemærkelsesværdigt, hvordan man har tilladt islamistiske ideer at blive spredt i Danmark gennem Hizb ut-Tahrir, salafister og fremmede radikale prædikanter. De er kommet til landet for at prædike, og de har fået lov til at gøre det helt åbent. Og ofte uimodsagt. Indtil for nyligt har man nægtet at anerkende, at der var et problem. Men det er ved at ændre sig – heldigvis,« siger Haras Rafiq.

Han er selv muslim i lighed med 40 procent i organisationen Quilliam Foundation, hvis medarbejderstab tæller tidligere radikale islamister og medlemmer i grupper som Hizb ut-Tahrir. Grundlæggeren Maajid Nawaz har været tæt på salafister som Omar Bakri og Anjem Chaudory. Sidstnævnte er nu fængslet og sigtet for at støtte Islamisk Stat.

»I et demokrati skal man naturligvis have vide rammer for ytringsfriheden,« siger Haras Rafiq.

»Jeg er enig i, at hvis folk ikke åbent opfordrer til vold, så skal de have lov til at eksistere som politisk parti. Men jeg synes også, at vi har en forpligtelse til at bekæmpe disse ideer. Som vi bekæmpede fascisme og højreradikalisme. Og den islamistiske ideologi er totalitær og fascistisk i sin natur. Måske skyldes vores tilbageholdenhed politisk korrekthed, eller måske er det en form for kolonialistisk skyldfølelse, der betyder, at især venstrefløjen ikke siger fra over for islamisterne.«

Efter Danmark og Belgien kommer lande som Sverige med 0,036 procent, Holland med 0,029 procent, Frankrig med 0,03 procent og Storbritannien med kun 0,021 procent hellige krigere ud af landets muslimske befolkningsgruppe.

Terrorforskeren Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Stockholm mener, at forklaringen på Danmarks mange Syriens-krigere måske skal findes i, at der er gode vilkår for rekruttering.

»Synlige antidemokratiske ekstremistgrupper, der polariserer, kan spille en rolle for antallet, der rejser derned. Men det kan også skyldes, at rekrutteringen sker i mindre miljøer, hvor påvirkningen er større. Rekrutter tager deres omgangskreds med sig. Vi ved, at et stort antal af Syriens-krigerne har været i Kaldet til Islam (salafistisk gruppe, red.), og man kan mistænke dem for at facilitere rejser til Islamisk Stat,« siger Ranstorp, der i modsætning til Haras Rafiq ikke mener, at Danmark skal klandres for ikke at have gjort nok.

»Danmark er faktisk et af de ledende lande i det forebyggende arbejde,« siger han.

Men indtil videre altså uden at det har kunnet mærkes tydeligt på statistikken.