Taberen Hillary: Hun er alt det, vælgerne ikke kan lide

Blev Hillary Clinton fældet af mistillid? Det korte svar er ja.

Hun dumpede med et brag, Hillary Clinton, og måske burde langt flere have set det komme. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN SNYDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun dumpede med et brag, Hillary Clinton, og måske burde langt flere have set det komme. For alt skreg til himlen i den måde, hun levede på som politiker anno 2016. Clinton er ikke folkelig og har aldrig været det. Hun bærer rundt på en tung bagage af gammelpolitik og penge og donorer og fonde, der er viklet sammen i et spin af private interesser og dårligt kan gennemskues.

I offentlighedens øjne var hun en politiker, hvor sagerne hobede sig op. Hendes mand, Bill Clinton, har en forretning ved siden af den fond, familien har stiftet angiveligt til godgørende formål. Denne forretning, »Bill Clinton Inc.«, som den er blevet døbt, skal skaffe Clinton penge fra de samme donorer, som giver til fonden. Millionerne rullede ind til fonden og til familien, mens hun var udenrigsminister. Fra diktaturer som Saudi-Arabien og Qatar og mange andre, som pludselig viste interesse for kvindefrigørelse og kvinderettigheder. Ingen kunne påvise, at der var en direkte forbindelse mellem hendes arbejde som udenrigsminister og så modydelser fra de samme donorer, når de havde givet et vist antal millioner. Og så var det godt nok.

Men ikke for vælgerne. De mente at have gennemskuet, at Clinton kun var i politik for pengenes skyld. Og for at det ikke skal være løgn, havde hun en privat e-mail-server i kælderen for at beskytte sine officielle mail mod kontrol, selv om hun bestred et offentligt embede. Placeret i hendes private villa, som ligner en fæstning, fordi hun lever et liv adskilt fra de vælgere, hun lovede et bedre liv, hvis hun blev valgt.

Politik er det slut med

Hun er alt det, vælgerne ikke kan lide. Derfor tabte hun. Tegnene var der, men ikke alle kunne se det. Hun var bare så meget bedre end sin modstander. Hun var begavet, hun havde været USAs førstedame, senator og udenrigsminister. Hun kunne tale med fremmede stats- og regeringschefer. Og hun var kontrolleret og sagde de rigtige ting i stedet for at tumle rundt, som hendes modkandidat gjorde. Hun var så åbenlyst bedre end Trump. Og derfor tabte hun.

Nu kan hun skrive eks på det meste. Eks-førstedame i USA, eks-førstedame i Arkansas, hvor Bill Clinton var guvernør i to perioder fra 1979. Eks-senator og eks-udenrigsminister. Nu kan hun fortsætte arbejdet i The Clinton Foundation uden bekymring for andet end at overholde de love og regler, der gælder for fonde. Ingen betvivler, at fonden gør et særdeles godt stykke arbejde for kvinder og børn rundt om i verden og et utal af andre gode projekter. Men politik er det slut med for den 68-årige Clinton.

Ville have været driftssikker

Mange siger, at det er ærgerligt, at Clinton med alle de talenter, hun har, har været så arrogant, som hun har været ved ikke at tage de ofte belastende sager alvorligt. For hun ville – hvis hun var blevet valgt – have været driftssikker som præsident. Men amerikanerne bryder sig ikke om dynastier. I hvert tilfælde ikke hvis de gemmer sig og kun nødtvungent står til regnskab for dumheder. Hun kunne have klaret møgsagerne anderledes. Anede hun, at det kunne gå galt? Måske. Aftenen inden valget arrangerede Demokraterne et stort valgparty i Philadelphia med over 10.000 tilskuere. Folk flokkedes til den berømte Independence Mall, hvor USA blev født som nation, for at høre hende. Troede hun. Først kom en række lokale politikere. Så kom Bruce Springsteen. Så kom Bill Clinton og deres datter Chelsea. Så kom Michelle og Barack Obama. Stor jubel. Og så kom Hillary Clinton, men så begyndte folk at gå hjem, mens hun talte. Mange undrede sig. Men det var tegnet på, at det var slut. Set i bakspejlet. Men det er også det eneste, man kan se dagen derpå.