Taber-brødrene fra det 19. arrondissement

Chérif og Saïd Kouachi var forvirrede storbyknægte, før de for 10 år siden blev optændt af jihad. I dag jages brødrene som de sandsynlige gerningsmænd til attentatet mod Charlie Hebdo.

Chérif og Saïd Kouachi på henholdsvis 32 og 34 år er begge gamle kendinge. De er mistænkt for at stå bag terrorangrebet på Charlie Hebdo i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRENCH POLICE

BARCELONA: Frankrigs blodigste terrorhandling i årtier ligner i første omgang et familieforetagende. Siden få timer efter attentatet mod Charlie Hebdo, der i går kostede 12 redaktionelle medarbejdere og politifolk livet, har massive sikkerhedsstyrker jagtet brødrene Chérif og Saïd Kouachi som de formodede gerningsmænd.

En mulig tredje deltager i angrebet, der skal have fungeret som chauffør, overgav sig i går aftes til politiet i byen Charleville-Mezéres, der ligger 230 kilometer nordøst for Paris. Det drejer sig om den 18-årige Hamyd Mourad, som er svoger til Chérif Kouachi.

Politiet kom på sporet af de to franskfødte brødre med nordafrikanske rødder, da de under flugten fra attentatstedet kørte galt og måtte skifte bil. I det forulykkede køretøj havde de i skyndingen efterladt afslørende dokumenter, og så snart deres identitet blev kendt, stod det klart, at der med stor sikkerhed var tale om islamistisk terror. Premierminister Manuel Valls erkendte i morges i et TV-interview, at brødrene – i teorien – var under overvågning i forbindelse med politiets antiterrorberedskab.

En »taberlærling«

Chérif og Saïd Kouachi på henholdsvis 32 og 34 år er nemlig begge gamle kendinge. I særdeleshed Chérif, der første gang blev anholdt i januar 2005 i forbindelse med optrævlingen af et jihadist-netværk i Paris’ 19. arrondissement. Hans forsvarer fra dengang beskriver sin klient som en »taberlærling«.

»Han røg meget hash og kørte ud med pizzaer for at få råd til at købe stoffer. En forvirret knægt, der ikke vidste, hvad han skulle stille op med sit liv, og som fandt sammen med nogle folk, der fik ham til at føle sig vigtig,« forklarer Vincent Ollivier til avisen Le Figaro.

Der var tale om »folk« med tilknytning til den oprindeligt algerisk baserede Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat (GSPC), der i dag er en del af al-Qaeda-netværket. Hjemme hos Chérif Kouachi fandt politiet våbeninstruktioner samt en billet til Damaskus, hvorfra den på det tidspunkt 22-årige mand havde planer om at fortsætte til Irak for at kæmpe mod de amerikanske soldater i landet.

Dom for terrorvirksomhed

I 2008 modtog Chérif Kouachi en dom for terrorvirksomhed. Men på det tidspunkt havde han allerede afsonet sine tre år bag tremmer som varetægtsfængslet. Efter løsladelsen arbejdede han som fiskemand i et supermarked, men blev i 2010 igen anholdt i forbindelse med efterforskningen af et forsøg på at hjælpe en fremtrædende jihadist med at flygte fra fængslet.

Han blev dog hurtigt løsladt igen pga. manglende beviser og havde holdt sig under radaren, indtil »taberlærlingen« fra det 19. arrondissement i går sammen med storebroderen - tilsyneladende - bestod sin makabre svendeprøve med det blodigste og mest politisk eksplosive attentat i nyere fransk historie.