Tårevædet Theresa May trækker sig som britisk premierminister

Følelserne overvælder Theresa May, da hun meddeler sin afgang - og hun bryder nærmest sammen. Briterne skal nu have ny premierminister.

 

Theresa May går af som britisk premierminister.

Hun bøjer sig for et næsten umenneskeligt pres og træder tilbage 7. juni.

Det har hun netop selv meddelt i en kort og sjældent følelsesladet afskedstale foran embedsboligen i Downing Street.

Hun har altid som premierminister holdt sine følelser under låg, somme tider i en grad, så hun virkede iskold og upåvirkelig, men til sidst kom det hele ud. Da hun afsluttede sin afskedstale, begyndte ordene at halte og grøde til.

»Jeg har været den anden kvindelige britiske premierminister, men langt fra ... den sidste .... Jeg rummer ingen bitterhed eller vrede ... kun den allerstørste taknemmelighed over at få lov til ... at tjene det land, som jeg elsker ....«

På det tidspunkt overvældede følelserne og tårerne hende, talen sluttede, og hun skridtede resolut tilbage i sikkerhed bag døren til embedsboligen. Kun lyden af hendes hæle fyldte æteren, og alle journalister og tilskuere var stumme.

»Jeg er så stolt over min elskede hustru,« tweetede hendes mand, Philip May, sekunder senere.

Som i det meste af sin regeringsperiode - ensom Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS.

Ikke et chok, men...

Sådan sluttede det.

Hele morgenen har britiske nyhedsstationer sendt forpustede nyhedsbreaks om, at nu ankom Theresa May til embedsboligen og gik ind ad bagdøren, og nu ankom partiformand Brandon Lewis og gruppeformand Graham Brady.

Der ankom også en lastbil, som skulle makulere dokumenter, og en assistent begyndte at tilrigge et podium og en mikrofon uden for Downing Street 10.

Så da hendes beslutning blev offentliggjort, var den ikke et chok, men alligvel ... For May har så mange gange været i stand til at vikle sig ud af knudrede situationer; ikke ved at løse dem, men ved at udsætte at løse dem og løbe an på, at alternativet var værre. Og dermed overlevede hun.

Men ikke længere. »Hun havde ingen veje tilbage,« som den ene kommentator efter den anden sagde fredag formiddag.

Theresa May opfordrede også i sin tale sin efterfølger til at betænke kompromis - at kompromis ikke er et skældsord, men en nødvendighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: WILL OLIVER.

Hendes egen udenrigsminister, indenrigsminister og Brexit-minister meddelte hende torsdag, at der ikke var mere at gøre, og hendes parlamentsminister gik onsdag af; hendes egen parlamentsgruppe ville i dag ændre vedtægterne, så de kunne vippe hende i utide, og et stort flertal af de konservative partimedlemmer vil af med hende, siger en ny meningsmåling.

Hendes ene loyalister var hendes lønnede inderkreds, og de har ikke anden magt end den, som kommer fra hende - og hendes magt var ikke mere.

Så hun har nu truffet den ene beslutning, som hun reelt kunne træffe - hvis hun ikke ville ryges og bæres ud af embedet.

Hun fortsætter nu som forretnings-premierminister, ind til partiet har fundet en ny formand og dermed også en ny premierminister.

Kortest og færrest

Dermed bliver Theresa May en af de britiske premierministre, som i nyere tid har siddet kortest i embedet og så absolut en af dem, som har gennemført mindst og først og fremmest gennemførte hun ikke, hvad hun blev valgt til - en Brexit-løsning.

Hun har p.t. siddet i 1.045 dage som premierminister, og det er den tredjekorteste periode i efterkrigstiden, og ingen premierminister har i 20 år gennemført mindre lovgivning, skriver The Times.

Manden, som så gerne vil være formand og premierminister – og også er topfavorit: Boris Johnson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Yates.

De konservative skal dermed i gang med at vælge en ny formand og premierminister, og der er groft sagt to typer kandidater: Boris Johnson og de andre.

Johnson er i de interne meningsmålinger langt foran de andre kandidater - i en måling blandt partimedlemmerne i Times fik han i sidste weekend 39 pct. af stemmerne, i en ny måling i Daily Mail får han 35 pct. af stemmerne. Hans nærmeste modkandidater får alle under ti pct.

Her er nogler af de konservative politikere, som mere eller mindre åbent siden sidste sommer har ført kampagne for at blive ny formand, fra toppen til venstre: Matt Hancock, Liz Truss, Boris Johnson, Andrea Leadsom, Esther McVey, Rory Stewart, Amber Rudd, Michael Gove, Sajid Javid, Dominic Raab, Jeremy Hunt og Penny Mordaunt. Fold sammen
Læs mere
Foto: STF.