Syv anholdt i optrævling af terrorangreb

Yderligere to mænd blev i går arresteret i forbindelse med terrorangrebene mod London og Glasgow. Mobiltelefoner fundet i bombebilerne og overvågningsbilleder har bidraget til opklaringsarbejdet.

Foto: ADRIAN DENNIS Fold sammen
Læs mere

Konturerne af, hvad politiet nu officielt opfatter som en terrorcelle med tætte forbindelser til al-Qaeda i Afghanistan og Pakistan, tegnede sig i går en smule tydeligere.

Yderligere to mænd på henholdsvis 25 og 28 år blev arresteret ved Paisley vest for Glasgow i går og er nu i færd ved at blive afhørt i et forsøg på at give myndighederne en ide om omfanget af terrorplanerne.

Første prioritet er at forsøge at fastslå, om der er planer om nye angreb fra den samme celle, og her har især de tekniske beviser fra de ueksploderede London-bomber været værdifulde.

Mobiltelefonerne, der var sat til at fungere som detonatorer har i stedet været med til at føre myndighederne til de mistænkte. Telefonerne indeholdt angiveligt en række numre, der blandt andet gjorde det muligt at pågribe den 26-årige doktor M. A. på en motorvej ved Cheshire. Der er desuden tegn på, at myndighederne allerede havde fået flere personer, der medvirkede til angrebet ved Glasgow, i søgelyset kort tid inden firhjulstrækkeren blev kørt ind i lufthavnen.

Efterforskningen har også afsløret, hvad politiet mener er en bombefabrik i Skotland, og der er tegn på, at der er yderligere ransagninger og anholdelser på vej.

»Det er en efterforskning, der bevæger sig meget hurtigt,« sagde politimester John Malcolm fra skotsk politi i går på en pressekonference.

Advarsel om angreb
Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, har opfordret briterne til fortsat at være agtpågivende, men understregede også, at terroristerne ikke vil få held til at ændre britisk levevis.

Det udsagn er dog blevet sat på prøve ved de fleste lufthavne og politistationer, hvor det høje terrorberedskab har forlænget ventetiderne betragteligt. Briter, der vil flyve uden for Europa, bedes nu om at møde i lufthavnen tre timer før afgang, og ved de fleste steder med større forsamlinger, hvad enten det er togstationer eller turistattraktioner, er der rutinemæssige sikkerhedskontroller og gennemsøgning af tasker.

Dele af den britiske presse citerede amerikanske kilder for, at der i en måneds tid angiveligt havde været en advarsel om et muligt angreb i Glasgow, og at USA derfor havde politiagenter med på alle fly til USA fra den skotske lufthavn, men disse oplysninger er ikke bekræftet af de britiske myndigheder. Amerikanske kilder mener også at vide, at mindst én af de nu anholdte tidligere har været arresteret af politiet for mistanke om terroraktiviteter, men at han måtte løslades på grund af mangel på beviser.

Formand for Europa-kommissionen, José Manuel Barroso, udtrykte i går sin støtte til den britiske regering og sagde, at angrebene understregede, at der er behov for at samarbejde om terrorbekæmpelse i EU.