Syrlige brandfolk efter borgerklager: »I må altså meget undskylde, at vores sirene larmer, når vi kommer og redder jeres liv«

Brandfolkene i en lille bayersk by fik nok af at modtage klager over støj fra deres sirene. I et opslag på Facebook forklarer de pædagogisk, hvorfor de bruger en sirene. Deres knastørre reaktion har begejstret tyskerne.

Sirene på toppen af brandstationen i Paunzhausen, som nu er blevet verdensberømt i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»På grund af flere borgerklager over, at vores sirene larmer så meget og forstyrrer freden, vil vi gerne kort forklare formålet med og anvendelsen af en sirene ...«

Sådan indleder det frivillige brandværn i den lille bayerske by Paunzhausen et opslag på Facebook, som er gået i rundhyl på sociale medier i vores sydlige naboland.

»Ville De ikke blive glad, hvis Deres liv var i fare, hvis Deres ejendom stod i flammer eller hvis De var fanget i bilen efter en trafikulykke, og De så hørte denne »støj« og dermed vidste, at hjælpen var på vej?,« spørger brandfolkene, som i det store hele får fuldstændigt medhold  på Facebook.

»Det er bare så typisk tysk - at brokke sig«, skriver Florian Schück i en kommentar til omtalen af de slagfærdige brandfolks  virale SoMe-hit i det lokale Münster-dagblad Westfälische Nachrichten.

Enkelte borgere støtter dog de anonyme klagere og foreslår, at brandværnet i Paunzhausen rykker ind i det 21. århundrede og bruger mere moderne teknologi til at tilkalde brandfolkene.

Men hvis man er utilfreds  med sirenen, er man er sådan set velkomne til at bidrage med de mange penge til at indkøbe et alarmanlæg, svarer Paunzhausen-brandværnet.

Der bor kun 1.500 mennesker i Paunzhausen, men som mange andre tyske byer har den sit helt eget brandværn, der består af frivillige fra lokalsamfundet. Den omtalte larmende sirene er ikke af den slags, der sammen med de blå blink sidder på brandbilen og bruges under udrykning.

Stridens kerne er en stor sirene på taget af brandstationen. Når den hyler -  det sker cirka 40 gange om året og varer hver gang 90 sekunder - smider de frivillige brandfolk alt, hvad de har i hænderne, og spæner over til stationen, hvor brandbilen holder.

Man kan faktisk selv både høre og se sirenen i aktion på en video, som Freiwillige Feuerwehr Paunzhausen tidligere har lagt ud for at vise, hvordan deres frivillige brandfolk kan være klar til at rykke ud på kun tre minutter.

Traditionen med frivillige brandfolk er udbredt overalt i Tyskland, Østrig og Schweiz. I Danmark kender vi især de frivillige brandværn fra Sønderjylland, hvor de blev bevaret efter genforeningen.