Syrisk regime forbereder måske nye kemiske angreb

USA holder skarpt øje med Syrien, hvor der måske gøres klar til nye angreb med kemiske våben. Oprørsgruppen FARC har ifølge FN lagt våbene efter at have været i konflikt i et halvt århundrede, Brasiliens præsident, Michel Temer, er blevet tiltalt i en bestikkelsessag og så er der kun to lande, der foretrækker Donald Trumps udenrigspolitik over Barack Obamas - Rusland og Israel. Her er de vigtigste nyheder fra udlandet.

Amerikanske efterretning peger på, at Syrien er i gang med at forberede et nyt angreb med kemiske våben. Det advarer Donald Trumps pressemand, Sean Spicer, dog Syriens præsident, Bashar al-Assad, mod på det kraftigste. Billedet her er taget i slutningen af 2016 og stammer fra det nordlige Aleppo. AFP PHOTO / GEORGE OURFALIAN Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE OURFALIAN

USA: Syrien forbereder måske nyt angreb med kemiske våben

USA har "identificeret potentielle forberedelser" på et nyt kemisk angreb og advarer Syriens præsident.

Det syriske regime forbereder muligvis endnu et angreb med kemiske våben. Det oplyser Det Hvide Hus i en erklæring mandag.

USA har "identificeret potentielle forberedelser" på et angreb med de internationalt forbudte våben, hedder det.

Samtidig bliver Syriens præsident, Bashar al-Assad, i klart sprog advaret mod igen at tage kemiske våben i brug.

»Hvis Assad gennemfører endnu et massedrab ved at bruge kemiske våben i et angreb, så vil han og hans militær betale en høj pris,« skriver præsident Donald Trumps talsmand, Sean Spicer, i meddelelsen.

Der er ingen oplysninger om de amerikanske observationer, der ligger til grund for advarslen.

Præsident Assad har flere gange benægtet anklager fra blandt andet USA, om at det var hans styrker, som anvendte kemiske våben i et angreb mod en oprørskontrolleret by i april. Blandt de mange omkomne var flere børn.

Ifølge Assad overdrog Syrien i 2013 alle sine kemiske våben.

Efter angrebet i april lancerede USA et missilangreb mod en luftbase i Syrien.

Det markerede den hidtil kraftigste amerikanske militære reaktion i Syrien i løbet af den seks år lange borgerkrig i landet.

Det amerikanske angreb udløste bekymringer om en mulig konfrontation med Rusland og Iran, der er to af Syriens mest trofaste allierede.

Amerikanske embedsmænd understregede ved den lejlighed, at angrebet var et enkeltstående tilfælde, der skulle afskrække Syrien fra at anvende kemiske våben i fremtiden.

Kemiske våben har kostet adskillige hundrede mennesker livet, siden konflikten brød ud i landet. Ifølge FN står regimet bag tre angreb, mens den militante bevægelse Islamisk Stat står bag et enkelt.

USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, skriver mandag på Twitter:

»Assad vil blive beskyldt for alle fremtidige angreb mod befolkningen i Syrien, men også Rusland og Iran, der støtter ham i drabene befolkningen«.

/ritzau/Reuters

Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC - Folkets hær) har lagt de sidste registerede våben efter et halvt århundredes kampe mod de colombianske myndigheder. Billedet her stammer fra 14. juni, hvor en FARC-vagt holdte øje i Guaviare-området. AFP PHOTO / RAUL ARBOLEDA Fold sammen
Læs mere
Foto: RAUL ARBOLEDA.

FN: Farc har lagt alle våbnene efter 50 års konflikt

Oprørsgruppen har lagt alle sine våben og er klar til næste fase i fredsprocessen med Colombias regering.

Den marxistiske oprørsgruppe Farc har nu afleveret alle sine våben i forbindelse med en fredsaftale indgået med den colombianske regering. Det oplyser FN ifølge AFP.

Afvæbningen blev formelt fuldendt mandag, og dermed ser det ud til, at konflikten, der er løbet over mere end et halvt århundrede, er afsluttet.

FN-observatører siger ifølge AFP, at »alle Farcs registrerede våben« nu er placeret på et lager.

Farc har tidligere kritiseret Colombias regering for "gentagne gange" at have overtrådt betingelserne i fredsaftalen, der blev indgået mellem parterne i november.

Gruppen truede i den forbindelse med at udskyde demobiliseringen.

Colombias kongres godkendte i december en revideret fredsaftale mellem regeringen og Farc. Ifølge aftalen skulle oprørsgruppens omkring 7000 medlemmer i løbet af det følgende halve år indlevere deres våben. Samtidig skal oprørsgruppen omdannes til et politisk parti.

Det er ventet, at Farcs leder, Rodrigo Londoño, og Colombias præsident, Juan Manuel Santos, tirsdag skal deltage i en ceremoni i byen Mesetas for at markere afvæbningen officielt. Ceremonien skal finde sted klokken 15 lokal tid.

Ifølge FN har gruppen afleveret flere end 7000 våben. FN's observatører fortsætter dog indsatsen med at beslaglægge våben fra gruppens fjerntliggende lagre.

Den første udgave af fredsaftalen mellem parterne blev afvist ved folkeafstemning i landet i oktober.

En ny og revideret udgave blev godkendt to måneder senere, efter at landets præsident, Juan Manuel Santos, havde modtaget Nobels fredspris for indsatsen i fredsprocessen.

Mange kritikere mener dog stadig, at regeringens aftale med oprørsgruppen er for eftergivende over for Farc. Det skyldes blandt andet, at mange af gruppens medlemmer er blevet tilbudt amnesti og nedsatte straffe for forbrydelser begået under konflikten.

/ritzau/

Den braslianske præsident Michel Temer er blevet tiltalt i en bestikkelsessag. Han er den første siddende præsident i Brasilien, der er blevet tiltalt i en sådan sag. REUTERS/Ueslei Marcelino Fold sammen
Læs mere
Foto: UESLEI MARCELINO.

Brasiliens præsident er tiltalt for at modtage bestikkelse

Præsident Michel Temer er tiltalt for korruption, men politikere skal afgøre, om sagen kommer for en dommer.

Brasiliens statsanklager har tiltalt landets præsident, Michel Temer, for at have modtaget bestikkelse.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det den første af en lang række tilsvarende anklager, som forventes at blive rejst mod Temer.

Statsanklager Rodrigo Janot indleverede mandag anklageskriftet til Brasiliens højesteret.

Ifølge landets forfatning skal underhuset i kongressen i hovedstaden Brasilia nu stemme om, hvorvidt den vil tillade, at der bliver indledt en retssag mod præsidenten. Et flertal på to tredjedele er nødvendigt for at give grønt lys.

Michel Temer vil blive suspenderet fra sin post som præsident i op til 180 dage under en eventuel retssag. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Den konservative, og ifølge meningsmålinger upopulære, Temer er sammen med flere andre toppolitikere i Sydamerikas største land viklet ind i en gigantisk skandale om bestikkelse og korruption.

Han nægter alle beskyldninger. Mandag lød det trodsigt fra Temer, at intet kan »ødelægge« ham. Udtalelsen faldt, inden det kom frem, at der er indgivet et anklageskrift.

Konkret beskylder statsanklager Rodrigo Janot præsidenten for at have modtaget 500.000 real (omkring en million kroner, red.) i bestikkelse fra en erhvervsleder.

Brasiliens højesteret gav i april den offentlige anklager grønt lys til en efterforskning af 108 politikere, der er mistænkt for korruption.

Det har længe været kendt, at anklagemyndigheden har haft Temer i kikkerten for at have modtaget store beløb i bestikkelse.

Selv om adskillige præsidenter i Brasilien gennem tiden har været under mistanke i lignende sager, så er Temer ifølge AFP den første siddende præsident, som er tiltalt i en kriminalsag.Temers forgænger, den socialistiske præsident Dilma Rousseff, blev fældet af beskyldninger om at have pyntet på statsbudgettet og afsat af senatet i august 2016.

/ritzau/

Få uden for USA har tillid til præsident Donald Trumps udenrigspolitik. Faktisk er det kun Israel og Rusland, der foretrækker Trumps udenrigspolitik over hans forgænger, Barack Obamas. AFP PHOTO / MANDEL NGAN Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN.

Kun Rusland og Israel foretrækker Trumps politik over Obamas

Kun hver femte adspurgt i 37 lande har tiltro til Donald Trumps udenrigspolitik, viser ny stor undersøgelse.

Få uden for USA har tillid til præsident Donald Trumps udenrigspolitik. Det viser en verdensomspændende undersøgelse fra det amerikanske analyseinstitut Pew Research Center.

Blot 22 procent af befolkningen i 37 lande har således tiltro til Trumps politik for internationale anliggender.

Størstedelen af de flere end 40.400 adspurgte i undersøgelsen tager også afstand fra andre af Trumps politikker.

Det gælder blandt andet hans løfte om at bygge en mur langs grænsen til Mexico og midlertidigt at stoppe al indrejse fra borgere fra seks lande med overvejende muslimske befolkninger.

Når det kommer til personlighedstræk ser over halvdelen af de adspurgte Donald Trump som en stærk leder. Det opvejes dog af et større flertal, der beskriver præsidenten som arrogant, intolerant eller farlig.

Blandt de 37 lande, der er med i undersøgelsen, scorer Trump kun en højere karakter end sin forgænger, Barack Obama, i to lande: Rusland og Israel.

Tiltroen til Trumps udenrigspolitik på 22 procent markerer et voldsomt fald fra Obamas sidste år som præsident i 2016. Her udtrykte 64 procent tillid til Obamas evne til at styre USA's rolle i verden.

Trumps største gruppe af tilhængere finder man i Filippinerne. Her siger 69 procent, at de har tillid til ham.

Andre lande, hvor mere end halvdelen af befolkningen støtter Trump, omfatter Nigeria og Vietnam med en opbakning på 58 procent. I Israel er det 56 procent, mens det gælder 53 procent i Rusland.

Danmark er ikke med i undersøgelsen, som Pew Research Center har gennemført hvert år siden 2002 under George W. Bushs første periode som præsident.

Opbakningen til Bush faldt, da USA invaderede Irak i 2003. Og ved slutningen af hans anden embedsperiode havde kun 27 procent tillid til hans udenrigspolitik i de 26 lande, der var med i den daværende undersøgelse.

Opbakningen til USA's præsident steg igen i 2009, da Barack Obama overtog embedet.

Blandt de undersøgte 37 lande viste gennemsnitligt 64 procent af befolkningen tillid til Obama i slutningen af hans anden embedsperiode. I Mexico gjaldt det hele 94 procent.

/ritzau/AP

LÆS MERE