Syrisk opposition utilfreds med aftale

Den aftale, som USA og Rusland har indgået om kemisk afvæbning i Syrien, løser ikke krisen, lyder det fra den syriske opposition.

Medlem af den Frie Syriske Hær. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

SYRIEN: Aftalen mellem USA og Rusland løser ikke den blodige krise i Syrien. Det mener lederen af den syriske oppositions øverste militære råd, Selim Idris.

»Aftalen løser ikke krisen. Rusland er partner med regimet, der dræber det syriske folk. Der er begået en forbrydelse mod menneskeheden,« siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Selim Idris giver udtryk for, at hans tropper ser aftalen, som USA og Rusland lørdag indgik i Genève, som et tilbageslag for deres kamp for at vælte den syriske præsident, Bashar al-Assad.

Aftalen, som John Kerry og Sergej Lavrov har forhandlet om siden torsdag, kræver blandt andet, at FN skal have fuld adgang til Syrien, og at våbeninspektørerne skal være i landet allerede i november. Målet med aftalen er, at alle Syriens kemiske våben skal være fjernet i midten af 2014.

Et andet medlem af det militære råd, Qassim Saadeddine, er mere direkte i sin kritik af aftalen:

»Planen kan skride ad helvede til. Vi afviser den, og vi vil ikke beskytte våbeninspektørerne eller lade dem komme ind i Syrien,« siger han ifølge Reuters.

Selim Idris erklærer dog, at hans tropper er rede til at bistå FNs våbeninspektører, når de senere på året skal bese de kemiske våbenlagre.

Han siger desuden, at al-Assad har benyttet de seneste dages forhandlinger mellem USA og Rusland til at flytte en del af de kemiske våben, som verdenssamfundet er overbevist om, at styret er i besiddelse af. Syriske styrker har ifølge Selim Idris smuglet kemiske våben til Libanon og Irak.

Efterkommer Syrien ikke USA og Ruslands krav om de kemiske våben, er de to lande også blevet enige om at lade FNs Sikkerhedsråd skride ind.