Syrisk flygtning giver førstehjælp til tysk nazist

En tysk nynazist kørte galt i sin bil og blev reddet af en syrisk flygtning, der gav ham førstehjælp. Først nægtede han at takke sin rednings-­mand, men nu har den hospitalsindlagte højreekstremist ændret mening.

Det nynazistiske NPD og dets mange tilhængere er et kontroversielt emne i Tyskland. Arkivfoto: Fabrizio Bensch/Files Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at forestille sig en større streg i regningen for en overbevist nazist end at blive reddet af en velmenende asylansøger fra det lokale asylcenter.

Ikke desto mindre er det netop det, der er sket for den 29-årige Stefan Jagsch, som er spidskandidat for Tysklands nynazistiske parti, NPD, i delstaten Hessen.

I midten af marts mistede den 30-årige nynazist kontrollen over sit køretøj og ramlede ind i et træ på vejen mellem de hesssiske landsbyer Altenstadt og Büdingen-Düdelsheim. Ifølge lokale myndigheder var en syrisk og en sudanesisk asylansøger på pletten og kunne trække den hårdt sårede politiker ud af den forulykkede bil, hvorpå de gav ham tiltrængt førstehjælp.

I mellemtiden har journalisten Hanning Voigts fra avisen Frankfurter Rundschau afækket, at den forulykkede nazist reelt blev hjulpet af en buschauffør og en syrisk flygtning. De barmhjertige samaritanere var sammen med andre asylansøgere undervejs i en bus, da de tilfældigvis kom forbi ulykkesstedet.

Nazistisk ros

I første omgang var der nazistisk ros til de syriske flygtninge, hvis snarrådige førstehjælp ifølge den lokale NPD-formand, Jean Christoph Fiedler, var en »udpræget god og human handling«. Den forulykkede ny­nazist, der efter omstændighederne har det godt, var dog mere skeptisk, eftersom han hverken kan erindre årsagen til ulykken eller selve redningen. Faktisk tvivlede han i første omgang på, at asylansøgere kunne være hans redningsmænd:

»Hvis det virkelig forholder sig sådan, at det var syriske flygtninge, der hjalp mig, er det prisværdigt. Men bare fordi at jeg læser det sådan i avisen, er det ikke noget faktum,« sagde den nynazistiske søndagsbilist til det lokale TV-program Hessenschau.

Siden gik tyske medier på jagt efter de to asylansøgere og fandt frem til to personer på et nærliggende asylcenter. Efter fremkomsten af de nye oplysninger har Stefan Jagsch til at droppe sine forbehold over for sine redningmænd.

»Så snart det går mig bedre, vil jeg også gerne takke dem personligt,« lyder det i en statusopdatering på politikerens facebookside, hvor han også understreger, at han selv ville komme ofre for trafikulykker til hjælp uanset deres nationalitet eller politiske overbevisning.

NPD kæmper generelt med svindende opbakning i Tyskland, ikke mindst på grund af opblomstringen af det indvandringskritiske højreparti Alternative für Deutschland.

Ikke desto mindre fik de tyske nynazister ved kommunalvalgene i Hessen i begyndelsen af marts et overraskende godt valg med 10,2 procent af stemmerne. Under valgkampen tordnede Stefan Jagsch mod flygtninge og migranter, som han beskrev som »nasserøve« og »lovløse aber«.