Syriens nabolande kan kollapse

Flygtningestrømmen fra Syrien kan få nabolande som Libanon og Jordan til at bukke under, hvis hjælpen i nærområderne ikke bliver bedre, frygter Dansk Flygtningehjælps generalsekretær.

Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af flygtninge fra borgerkrigen i Syrien har nu rundet fire millioner, viser de seneste tal fra FNs flygtningeagentur.

Og det er intet mindre end en katastrofe, lyder reaktionen fra Andreas Kamm, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

»Jeg har været i den her branche i mange år, og jeg har aldrig set noget så voldsomt,« understreger han.

Omkring syv millioner syrere er internt fordrevne i deres eget land, mens størstedelen af de fire millioner syrere, der har formået at flygt ud af Syrien, fortsat befinder sig i Mellemøsten. Især de små nabolande Jordan og Libanon er hårdt belastet med godt og vel en million syriske flygtninge hver.

»Vi skal forestille os, at vi i Danmark var nødt til at huse halvanden million flygtninge. Det er jo ganske svært at forestille sig, og en helt anden proportion end den vi går op i her til lands, hvor vi tæller hver enkelt,« siger Andreas Kamm.

Det massive flygtningepres på de små nationer skal tages meget alvorligt, mener generalsekretæren, der er bange for, at de i sidste ende kan bukke under.

»Hvis Libanon og Jordan ikke kan stå distancen og braser sammen i konfliktmønstre, så har vi jo et inferno, som man næsten ikke kan forestille sig. Det kan ske, hvis ikke indsatsen i nærområderne og støtten til de to små lande bliver bedre, end den har været hidtil,« siger Andreas Kamm.

»Vi er nødt til at anerkende, at den store indsats skal foregå i nærområderne og inde i Syrien hos de internt fordrevne,« understreger han.

Det fritager dog ikke Danmark og Europa for også at hjælpe de knap 270.000 flygtninge, der har formået at komme til Europa, fortrinsvis som bådflygtninge på Middelhavet.

»Med så stor en konflikt kan vi ikke undgå at blive berørt af det i Europa. De flygtninge, der kommer hertil, må vi simpelthen også hjælpe, indtil den her konflikt kan bilægges, og folk kan vende hjem igen,« siger Andreas Kamm.