Syriens hær beskyldes igen for at bruge klyngebomber

Menneskeretsgruppe anklager Syrien og Rusland for at bruge klyngebomber igen og igen.

- Efter at Syrien og Rusland har genoptrappet deres fælles luftoperationer, har vi set klyngebomber blive anvendt igen og igen ved Aleppo, siger menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW). Klyngebomber, der er forbudt af de fleste lande, består af mange mindre bomber, som spredes og detonerer over et større område. Scanpix/George Ourfalian Fold sammen
Læs mere

Det syriske regime og dets russiske allierede bruger i stort omfang klyngebomber i angreb mod oprørskontrollerede områder, siger menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

HRW har dokumenteret 47 angreb med klyngebomber siden den 27. maj. Angrebene har fundet sted i Aleppo-provinsen, hvor der udkæmpes hårde kampe omkring storbyen med samme navn.

Klyngebomber består af mange mindre bomber, som spredes og detonerer over et større område. Bomberne er ofte til stor fare for civile, længe efter at de er kastet.

Omkring 100 af verdens lande har ratificeret en international konvention, der forbyder klyngebomber. Rusland og Syrien er ikke blandt disse lande.

»Efter at Syrien og Rusland har genoptrappet deres fælles luftoperationer, har vi set klyngebomber blive anvendt igen og igen,« siger Ole Solvang, som er med til at lede HRW's afdeling for hastesager.

Rusland benægter, at det anvender de omstridte våben, men der er ifølge HRW stadigt flere beviser på, at klyngebomber oplagres i Syrien, og at russere anvender dem i Syrien eller deltager i angreb, hvor de anvendes.

HRW har blandt andet fotografier af et angreb i Idlib i det nordvestlige Syrien den 11. juli, hvor mindst 11 mennesker blev dræbt, da en klyngebombe blev kastet ned fra et russisk SU-34 - fly.

HRW siger, at det syriske regime siden 2012 både har anvendt klyngebomber nedkastet fra luften og affyret fra landjorden.

Over 280.000 mennesker er blevet dræbt i Syrien, siden krigen begyndte i marts 2011, hvor regeringen brutalt nedkæmpede ubevæbnede demonstranter, der protesterede mod styret.

/ritzau/Reuters