Syrien vil med: USA er nu det eneste land, der ikke vil være med i klimaaftale

USA under præsident Donald Trump er nu det eneste land, som ikke ønsker at være med i klimaaftalen fra Paris. Det krigshærgede Syrien vil nu slutte sig til aftalen.

ARKIVFOTO: Syriens præsident Bashar al-Assad Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det krigshærgede Syrien vil slutte sig til klimaaftalen fra Paris. Dermed er USA det eneste land i verden, som ikke ønsker at være med i den globale aftale fra 2015.

Syrien vil underskrive aftalen, så snart det er muligt. Det siger Wadah Katmawi, en højtstående syrisk embedsmand, som deltager i FN-forhandlingerne på disse ugers klimamøde i Bonn, COP23.

Syrien har ikke tidligere kunnet prioritere klimapolitik, men regimet omkring præsident Bashar al-Assad ønsker nu at slutte sig til aftalen.

Katmawi siger, at landet håber på international støtte til at gennemføre klimatiltag parallelt med genopbygningen efter krigen.

»Med Syrien om bord er hele verden fast besluttet på at styrke indsatsen mod klimaforandringerne. Med undtagelse af et enkelt land,« fastslår Paula Caballero fra organisationen World Resources Institute med slet skjult hentydning til USA.

En talsmand for miljø- og menneskerettighedsgruppen Avaaz siger, at den syriske regering har begået massedrab på sin egen befolkning.

»Men selv brutale diktatorer som Bashar al-Assad forstår eksistentielle trusler som klimaforandringer. Præsident Donald Trump er fuldstændigt isoleret, når det gælder klima. End ikke folkedrabs-galninge er på hans side«, siger talsmanden, Wissam Tarif.

USA har både underskrevet og ratificeret (tiltrådt) Parisaftalen. Det skete under præsident Barack Obama.

Men tidligere i år erklærede Obamas efterfølger, Donald Trump, at klimaaftalen ikke tjener USA's interesser. Han arbejder samtidig for at få optrappet brugen af kul, som forårsager store udslip af drivhusgassen CO2.

Amerikanske forhandlere deltager alligevel i klimamødet i Bonn, da USA formelt ikke kan forlade Parisaftalen før tidligst i 2020.

Nicaragua var indtil for nylig det tredje land, som ikke ville være med i Parisaftalen. Men Nicaragua underskrev omsider aftalen 23. oktober.

På konferencen COP23 i Bonn 6.-17. november skal verdens lande forhandle om det regelsæt, der skal få klimaaftalen fra Paris til at fungere.

Reglerne skal være klar i 2018. Et af de vigtigste emner er at skærpe reduktionerne af CO2.

Både Syrien og andre lande i Mellemøsten har været hårdt ramt af hedebølger og tørke, der er en følge af klimaændringerne.