Syrien indstiller evakueringen i Aleppo

Evakueringen af tusindvis af civile i sønderbombede syriske Aleppo er sat i bero. Ifølge Røde Kors uden forklaring.

Arkivfoto. Evakueringen af tusindvis af civile i sønderbombede syriske Aleppo er sat i bero. Ifølge Røde Kors uden forklaring. Fold sammen
Læs mere
Foto: YASIN AKGUL

De syriske myndigheder satte i går uden forklaring evakueringen af den nødstedte civilbefolkning og de tilbageværende oprørere i den udbombede østlige del af storbyen Aleppo i bero.

Det oplyser flere kilder, herunder Røde Kors, som har fået evakueringsopgaven af de stridende parter i den syriske konflikt.

»De syriske myndigheder har bedt os om at indstille evakueringen midlertidigt. Vi har ikke fået nogen forklaring,« siger generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, der mener, at man skal tage de mange forskellige begrundelser, der verserer, med et stort gran salt.

Eksempelvis oplyste de statskontrollerede syriske medier i går, at redningsindsatsen var sat i bero, fordi oprørere forsøgte at bruge evakueringen til at smugle tunge våben og krigsfanger ud af den belejrede bydel.

En anden forklaring går på, at der har været en række eksplosioner tæt på en af de grønne busser, der kører de civile og oprørerne i sikkerhed. Om det passer, er ikke bekræftet, men begge parter i den snart seks år lange krig beskylder hinanden for at være ansvarlig for eksplosionerne.

Det forlyder også – ifølge nyhedsbureauerne – at det er Rusland, der trækker i trådene. Rusland, der er nært allieret med det syriske regime, siger, at evakueringen er tilendebragt.

Ifølge det russiske forsvarsministerium er alle oprørere, deres familier og alle børn og kvinder – mindst 9.500 personer – nu ude af det østlige Aleppo, og dermed er operationen fuldført.

Torsdag sagde FNs særlige udsending i Syrien, Staffan de Mistura, dog, at der er »50.000 mennesker, inklusive 40.000 civile« i det østlige Aleppo, og Røde Kors opfordrer da også evakueringens mange involverede parter til, at den staks genoptages, understreger Anders Ladekarl.

Han oplyser, at Røde Kors har evakueret mellem 4.000 og 6.000 personer, siden evakueringen begyndte torsdag eftermiddag. De evakuerede køres til et opsamlingssted 20 kilometer inde i et oprørskontrolleret område, der ligger omkring 30 kilometer uden for Aleppo, fortæller Anders Ladekarl.