Syrien beskyldes for at brænde ligene af fanger

Assads ligovne anklages for at skjule massedrab Fold sammen
Læs mere
Foto: DIGITALGLOBE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: USA beskyldte mandag den syriske regering for at benytte krematorier til at skjule massemord i et fængsel, hvor tusindvis af fanger menes at være henrettet efter summariske standretter.

Påstanden baserer sig på en række nyligt deklassificerede satellitfotografier af fængslet, og den er en markant udvidelse af de anklager, USA har rettet mod præsident Bashar al-Assad i Damaskus. Nogle i Washington drager ligefrem paralleller til Nazityskland.

»Forsøget på at dække over massemord i Assads krematorium minder om nogle af det 20. århundredes værste forbrydelser mod menneskeheden,« hed det således fra den amerikanske ambassadør ved FN, Nikki R. Haley.

Menneskerettighedsorganisationer har længe beskyldt Assads styrker og deres allierede for at dræbe i tusindvis af fanger og begrave deres lig i massegrave under den borgerkrig, der nu er gået ind i sit syvende år.

Men Washington gik mandag videre og påstod, at regeringenshæren systematisk brænder  henrettede fanger i Sednaya-fængslet nord for Damaskus for at skjule beviser, der i sidste ende kan dukke op i en retssag om krigsforbrydelser.

»Vi mener nu at kunne sige, at det syriske regime har installeret et krematorium i Sednaya-fængslet, som kan bortskaffe de jordiske rester af fangerne uden at efterlade sig nævneværdige spor,« sagde viceudenrigsminister for Mellemøsten Stuart E. Jones ved en pressekonference i Washington. »Vi bringer nu disse beviser frem i lyset og forelægger dem for det internationale samfund med håbet om, at det kan bidrage til at øge presset på regimet for at ændre sig til det bedre.«

Jones erkendte, at satellitfotografierne, som er taget over en periode på 4 år, ikke er de endegyldige beviser. Men på et fotografi fra 2015, sagde han, var bygningerne dækket af sne – bortset fra en enkelt, hvad der gav næring til mistanke om en særlig varmekilde i den pågældende bygning.

»Det kunne meget vel være et krematorium,« sagde han.

Embedsmænd lagde til, at en læsserampe og andre arkitektoniske elementer som menes at være en brandmur og et indsugningsanlæg også pegede i retning af et krematorium.

En vis undren

En ny runde af fredsforhandlingerne i Genève er undervejs, og timingen af de amerikanske beskyldninger synes at være afpasset, så de lægger maksimalt pres på Rusland, Assads vigtigste allierede.

»Resten af verden er helt på det rene med, at det syriske regime begår grusomheder,« sagde Nikki R. Haley. »Det er på tide, Rusland slutter sig til os.«

Der har ikke været nogen umiddelbare kommentarer fra Rusland eller Syrien. Præsident Assad har tidligere gentagne gange afvist at have begået krigsforbrydelser under kampene, som i hans optik er en kamp imod terrorisme, der er sat i scene af hans vestlige og arabiske fjender.

Menneskeretsgrupper siger, at de er overraskede over Trump-regeringens beskyldninger – blandt andet fordi nogle af satellitfotografierne har cirkuleret i årevis og ikke kan ses som nagelfaste beviser.

»Der mangler stadig at blive afklaret en hel del,« siger mellemøsteksperten Geoffrey Mock fra Amnesty International, der udsendte en rapport om massehenrettelser i Sednaya-fængslet i februar.

Omvendt spurgte nogle støtter af den syriske opposition, hvorfor USAs satellitfotografier først blev offentliggjort nu, hvis de vitterligt har eksisteret så længe. Nogle kritiserede Obama-regeringen for mangel på handling.

Mange vidnesbyrd

Under hele konflikten, der har kostet rundt regnet 400.000 mennesker livet, har mange vidner beskyldt regeringsstyrkerne for at brænde eller på anden vis tilintetgøre lig, om end der ikke har været peget specifikt på Sednaya.

En håndfuld syrere har i løbet af de seneste fire år sagt til The New York Times, at de enten har bevidnet afbræning af lig eller lugtet noget, der fik dem til at overveje, om det var det, der fandt sted. Flere af dem nævnte en ubehagelig lugt som af brændt hår i nærheden af fængsler og militære installationer.

Adskillige tidligere fanger på Mezze luftbasen, en af regeringshærens militære installationer i udkanten af Damaskus, skal have set lig blive brændt. Naboer til basen kunne fortælle, at de havde lugtet noget i retning af brændt hår, men at de ikke var sikre på, om det stammede fra dyr – hønsefjer eller uld.

På Al Jazeera TV sagde en afhoppet soldat i 2015, at ligene af fanger fra Mezze var blevet fragtet til et krematorium i Harasta-kvarteret.

I april 2013 sagde en midaldrende syrer til The New York Times, at der var blevet afbrændt lig efter et angreb på et civilt område i udkanten af Damaskus. Han sagde, at en regeringstro milits var gået ind i området efter angrebet og havde dræbt mange mennesker. Senere så han fra sit vindue, hvordan soldaterne brændte ligene, mens de dansede rundt.

Omkring 20-30 soldater i uniformer havde deltaget i afbrændingerne, fortalte han.

Gennem årene er der rapporteret om mange andre tilfælde af ligbrændinger. En advokat i Aleppo har beskrevet, hvordan han så to lig blive kastet ud fra et af sikkerhedsstyrkernes bygninger. Da han et par dage senere vendte tilbage sammen med nogle venner for at begrave dem, blev de stoppet af sikkerhedsfolkene, som brændte ligene på gaden.

 

Oversættelse: Lars Rosenkvist