Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Man ser militær, man hører eksplosioner, man hører skud - dag og nat. Overalt er der mennesker i nød.
Katastrofechefen hos Dansk Røde Kors, Arne Vågen, har de seneste tre dage besøgt flere forstæder til den syriske hovedstad Damaskus, og han beretter om uudholdelige forhold for beboerne.
- Jeg er meget bekymret for den humanitære og sikkerhedsmæssige situation i området, siger Arne Vågen på en telefon fra Syrien.
Livet i forstæderne byder på kamphandlinger døgnet rundt, så civilbefolkningen tvinges til at forlade deres hjem af frygt for at ende midt på slagmarken.
- De ved ikke, om de kan føle sig trygge. De kan risikere at stå i en situation, hvor der bliver skudt eller en bombe eksploderer. Det er ikke sådan, at der bliver bombet hele tiden, men man ved ikke, hvor den næste bombe eksploderer, eller hvor næste granat slår ned, fortæller Arne Vågen.
Frygten får folk til at søge væk fra området og indkvartere sig hos familie og venner, på hoteller eller opsamlingscentre.
Røde Kors og Røde Halvmåne kan af sikkerhedsmæssige grunde ikke hjælpe de steder, hvor der er kampe.
- Men der er også perioder, hvor der er stille. Der kan vi komme til og evakuere og assistere på anden vis, fortæller han.
Røde Kors og Røde Halvmåne hjælper med medicinsk assistance, fødevarer og hygiejneartikler, som der er alvorlig mangel på i det krigshærgede land, hvor krigshandlingerne rykker tættere på Damaskus.
I weekenden nåede en række stormagter og internationale organisationer til enighed om en ny køreplan for fredsprocessen i Syrien. Blandt andet skal der dannes en overgangsregering. Det har rejst nyt håb om en diplomatisk afslutning på den blodige konflikt.
Bag aftalen står de fem permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd - Kina, USA, Rusland, Frankrig og Storbritannien - samt Qatar, Kuwait, Tyrkiet, FN, Den Arabiske Liga og EU.
NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, sagde mandag, at konflikten i Syrien truer stabiliteten i hele regionen. Derfor skal fredsplanen hurtigst muligt gennemføres, lød opfordringen.