Syntetisk amfetamin fra græsk laboratorium skulle ende hos IS-jihadister

Hårde stoffer for millioner af kroner og en motorbåd med hemmelige rum til at transportere dem i er blevet beslaglagt i Grækenland. Stofferne skulle transporteres til IS-jihadister for at gøre dem vildere på slagmarken.

Foto: MICHALIS KARAGIANNIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En enorm mængde af det hårde stof fenethylline er blevet beslaglagt i et ulovligt laboratorium i byen Elefsina vest for Grækenlands hovedstad, Athen.

Stofferne var klar til at blive transporteret til lande i Mellemøsten – i særdeleshed til IS-jihadister. Det fortæller de græske myndigheder til nyhedsbureauet AMNA.

De 635.000 piller, der er en syntetisk form for amfetamin, bliver ofte brugt af IS-jihadister, da effekten af stoffet gør dem frygtløse, hensynsløse og altid i alarmberedskab.

Beslaglæggelsen af pillerne, der også er kendt under sit gadenavn, Captagon, er den største fangst af fenethylline nogensinde i Grækenland.

Knap 75 millioner kroner er stofferne værd, og det ulovlige laboratorium havde ingredienser til at producere endnu en omgang af samme størrelse, hvis ikke politiet havde sat en stopper for projektet.

To grækere, en tyrker og en albaner er indtil videre blevet anholdt, og politiet leder nu efter tre andre mistænkte, der stadig er på fri fod. En af dem skulle være en pensioneret politimand.

Under razziaen fandt politiet også en lastbil og en motorbåd med hemmelige rum til at transportere pillerne. Stofferne skulle ifølge efterforskerne først transporteres med motorbåd til Tyrkiet og derefter til forskellige lande i Mellemøsten – blandt andet Syrien.

Bagmandspolitiet, det græske politi og den græske kystvagt har i tre måneder arbejdet sammen for at afsløre bagmændene efter et tip fra USAs narkopoliti om organiseret international narkokriminalitet.

Succesen med den omfattende beslaglæggelse får lederen af det græske bagmandspoliti, Stavros Thomadakis, til at fremhæve sin arbejdsplads som et eksempel på, at det kriseramte Grækenlands institutioner trods massive nedskæringer stadig kan fungere.

»Hvis vores eksempel spreder sig over hele den offentlige forvaltning, vil vi se en komplet ændring af den nuværende situation i Grækenland. Jeg føler behov for at råbe: »Vi er stadig i live,« siger Stavros Thomadakis til avisen Ekathimerini.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland