Symbolikken er vigtigt i østasiatisk politik

Selv om aftalen mellem Nord- og Sydkorea mest er symbolsk, så kan den bane vejen for fred mellem de to lande, vurderer dansk ekspert.

Få timer efter at en historisk aftale mellem Nord- og Sydkorea blev underskrevet torsdag, har flere iagttagere beskrevet dens indhold som symbolsk.

Den vurdering deler Danmarks førende Nordkorea-ekspert, seniorforsker ved Nordisk Institut for Asien Studier Geir Helgesen. Men han vil ikke undervurdere symbolikkens betydning i østasiatisk politik.

- Vi har virkelig gang i en positiv udvikling i forholdet mellem de to lande, siger han, og lægger særligt vægt på, at de to lande er blevet enige om at nedtone deres ideologiske forskelle og fokusere mere på konkret samarbejde. For eksempel inden for erhverv.

Den positive tone i aftalen giver også Geir Helgesen forhåbninger om, at den kan bane vejen for fred mellem Nord- og Sydkorea allerede inden for et år.

- Det kræver USA's medvirken. Men det er heller ikke umuligt, når Nordkorea nu er gået med til at skrotte sit atomprogram.

/ritzau/