Sygeophold sætter fokus på Maldiverne

Maldivernes fængslede ekspræsident har fået lov til at tage til London for at blive opereret. Det giver mulighed for at kritisere det nuværende styre, og USAs regering har allerede vist, at den gerne lytter.

Amal Clooney (tv.) – en kendt menneskerettighedsadvokat, som efter sit bryllup med skuespilleren George Clooney er blevet endnu mere kendt – er blandt de mange højtprofilerede advokater og politikere, der er i berøring med sagen om Maldivernes fængslede ekspræsident, Mohamed Nasheed. Foto: Justin Tallis Fold sammen
Læs mere

LONDON: Beckham-familien har lige været på juleferie i Maldiverne. På Instagram og i flittigt rapporterende medier som Daily Mail kunne man følge med i, hvordan de britiske kendisser nød de skønne bølger, den dejlige sol og de romantiske omgivelser.

»Sjov i solen«, skrev David Beckham til en video af ham selv og sønnen Brooklyn på wakeboard efter en motorbåd.

Maldivernes afsatte og fængslede præsident, Mohamed Nasheed, har flere gange erklæret, at situationen i øriget er alt andet end sjov. Det er et budskab, som han den kommende måned får rig lejlighed til at gentage med fornyet krav om, at verden udenfor reagerer.

Den danske udenrigspolitiske gransker, Peter Taksøe-Jensen, er med basis i New Delhi ambassadør for blandt andet Indien og Maldiverne, og han har netop skabt dansk fokus på landet, der består af en række atoller i Det Indiske Ocean.

Peter Taksøe-Jensen har i Politikken stillet spørgsmål ved den udenrigspolitiske relevans for Danmark i at bruge ressourcer på demokratiinitiativer i Maldiverne. Det spørgsmål vil et sygeophold øjensynligt give Nasheed mulighed for at svare på. Måske ikke direkte til en dansk debat, men i en større sammenhæng i forsøget på at skabe øget international fokus på øgruppen som andet end et eftertragtet solparadis. I en opsigtsvækkende kovending har den maldiviske regering netop set sig nødsaget til at opgive modstanden mod, at Nasheed rejser til Storbritannien for at blive opereret for rygproblemer.

Styret erklærer, at beslutningen er »humanitært« begrundet, men tilladelsen er givet, samtidig med at højtstående politiske repræsentanter fra Indien, Sri Lanka og Storbritannien aflægger besøg i Maldiverne. Nasheed er ventet til Storbritannien i dag.

»Han er fysisk svækket, fordi han var i fængsel, men psykisk har han det godt,« sagde en talsmand for det Maldiviske Demokratiske Parti ifølge Reuters.

En populær terrorist

Talsmanden for partiet bag Nasheed forsøgte ikke at skjule, at hospitalsopholdet og rejsen med stop undervejs i Sri Lanka vil blive udnyttet fuldt ud til en politisk agenda.

»Han sagde, at han har forhåbninger om en politisk genopblomstring, når han vender tilbage fra sin operation. Under sine besøg i Colombo og London vil han sandsynligvis møde en række af eksilerede partimedlemmer, som er blevet presset af regeringen til at forlade landet.«

Nasheeds internationale status blev kraftigt understreget, da en af hans advokater på twitter udsendte et billede af den afsatte præsident inden afrejse, hvor han stod med en mobiltelefon.

»I samtale med USAs udenrigsminister, John Kerry,« lød teksten, og formentlig er Nasheed en af de meget få terrordømte personer i verden, der kan få dén opringning.

Han blev i 2008 Maldivernes første demokratisk valgte præsident. I 2012 blev han afsat under omdiskuterede omstændigheder. Nasheed har selv betegnet det som et statskup, mens det nuværende styre siger, at magtskiftet skete efter folkelige protester og i overensstemmelse med landets forfatning.

Sidste år blev Nasheed idømt 13 års fængsel ifølge en terrorparagraf, fordi han ifølge dommen som præsident havde fået en dommer uretmæssigt fængslet.

Siden har den politiske situation i Maldiverne fået endnu større international opmærksomhed. Et FN-panel har erklæret fængslingen af præsidenten ulovlig. Politikere fra USAs kongres har kritiseret behandlingen af Nasheed, og den britiske premierminister, David Cameron, har stillet sig i spidsen for internationalt pres for at få ham løsladt, skriver Daily Telegraph. EU-parlamentet har skarpt kritiseret politisk motiverede fængslinger og det »demokratiske forfald« i Maldiverne. Flere medier skriver, at der er udarbejdet konkrete lister i USA og i Europa for muligheden for at indføre målrettede sanktioner.

Kendte advokater på hver sin side

Det har hjulpet godt på medieinteressen i Storbritannien og andre steder, at to berømte efternavne nu er involveret. Et britisk advokatkontor med den højtprofilerede Amal Clooney – gift med skuespilleren George Clooney – er gået ind i sagen på Nasheeds side. Interessen er blevet yderligere skærpet ved den pikante detalje, at den nuværende maldiviske regering har søgt rådgivning hos et andet britisk advokatfirma, hvor Cherie Blair – gift med den tidligere britiske premier­minister Tony Blair – arbejder.

»Demokratiet er dødt i Maldiverne,« sagde Amal Clooney for nylig til NBC News under et besøg i USA, der inkluderede møder med fremtrædende politikere.

»Bogstaveligt talt ville der ved et valg nu ikke være nogen til at stille op imod præsidenten. Alle oppositionsledere er enten i fængsel eller bliver retsforfulgt af regeringen,« fortsatte hun.

Til gengæld ser Nasheed under sit sygeophold i London ud til at få fri taletid. Han har skrevet under på, at han vil vende tilbage til fængslet i Maldiverne om en måned, men i mellemtiden tyder reaktioner i verden på, at mange vil være villige til at lytte.