Syg britisk kvinde skriver retshistorie

En skleroseramt britisk kvinde har vundet en sag, som tvinger myndighederne i Storbritannien til at klargøre lovgivning om aktiv dødshjælp.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den skleroseramte Debbie Purdy fra Bradford har ved en retssag ved Storbritanniens højeste retsinstans vundet retten til at få klargjort lovgivningen om aktiv dødshjælp. Det beretter BBC. Højesteret og appelretten har tidligere nægtet at efterkomme den 46-årige kvindes ønske. Men House of Lords giver hende nu medhold i, at hun har ret til at vide, om hendes mand kan straffes, hvis han tager med til Schweiz for at hjælpe hende med at dø.

Aktiv dødshjælp er ikke forbudt i Schweiz, og mere end 100 briter har gennem årene valgt at dø med assistance fra den schweiziske organisation Dignitas. Ingen af de pårørende, som er rejst med dem, er nogensinde blevet retsforfulgt efter deres tilbagevenden til Storbritannien. Men det står uklart, hvorfor der aldrig er blevet rejst sager, og det er den uklarhed, den offentlige anklager nu skal til skrivebordet for at fjerne, efter Debbie Purdys sejr i retten.

- Jeg vil leve mit liv fuldt ud, men jeg vil ikke lide unødigt ved dets afslutning, siger hun til BBC og ser frem til at få en afklaring på, hvor hendes mand vil stå rent juridisk, hvis han hjælper hende med at dø.

I deres afgørelse skriver dommerne i House of Lords blandt andet, at "alle har ret til respekt for deres privatliv, og at den måde, som Debbie Purdy vælger at tilbringe de afsluttende øjeblikke i sit liv, er en del af hendes livsførelse."

/ritzau/