Sydsudans præsident udnævner ærkerival til vicepræsident

I 2013 blev Riek Machar afsat som vicepræsident af den selv samme præsident, som nu sikrer ham posten igen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Juba: Sydsudans præsident, Salva Kiir, har udnævnt sin politiske ærkerival, oprørslederen Riek Machar, til vicepræsident. Det viser et dekret, som blev udstedt af præsidenten sent torsdag aften.

- Jeg, Salva Kiir Mayardit, præsident af Republikken Sydsudan, udsteder hermed dette dekret, der udnævner Riek Machar Teny til vicepræsident af Republikken Sydsudan, skriver præsidenten i en erklæring.

Udnævnelsen af Riek Machar som vicepræsident er en del af en fredsaftale, som præsidenten og oprørslederen underskrev i august sidste år efter 20 måneders brutal borgerkrig.

Som en del af aftalen blev der også indgået en våbenhvile mellem regeringsstyrkerne og oprørerne. Den er dog blevet brudt gentagne gange siden.

I 2013 blev Riek Machar afsat som vicepræsident af præsident Salva Kiir, hvilket udløste voldsomme kampe mellem soldater fra de to stammegrupperinger dinkaer og nuer. Salva Kiir er dinka, mens Riek Machar er nuer.

Over to millioner mennesker er flygtet fra deres hjem under konflikten i Sydsudan, der er præget af etniske drab, massevoldtægter og brugen af børnesoldater. Omkring 200.000 civile har søgt tilflugt i FN-lejre.

/ritzau/AFP