Sydsudans parter holdt fredsmøde i Addis Ababa

For første gang har delegationerne fra regeringen og oprørerne i Sydsudan siddet ansigt til ansigt i Addis Ababa - men mødet blev kort.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDSUDAN: Udsendingene fra den sydsudanske præsident, Salva Kiir, og oprørsleder Riek Machar mødtes tirsdag for første gang ansigt til ansigt på et luksushotel i den etiopiske hovedstad, Addis Ababa.

Dermed er der officielt taget hul på forhandlingerne om at finde en fredelig løsning på den etniske konflikt, der truer med at kaste verdens yngste nation ud i borgerkrig.

Reuters skriver, at der i første omgang vil være fokus på at få etableret en våbenhvile, men forhandlingerne tirsdag blev hurtigt sat på pause, fordi oprørernes delegation kræver 11 tilbageholdte oprørere løsladt fra regeringsfængsler. Forhandlingerne er ifølge nyhedsbureauet indstillet, mens det spørgsmål overvejes i Sydsudans hovedstad, Juba.

Her er præsident Salva Kiir tilsyneladende under pres fra diplomater i den østafrikanske samarbejdsorganisation IGAD for at løslade de 11. IGAD har spillet en afgørende rolle for at få etableret fredsmødet i Addis Ababa.

Samtidig fortsætter kampene i Sydsudan mellem oprørerne fra Riek Machars nuer-stamme og præsident Salva Kiirs regeringsstyrker, der fortrinsvis tilhører dinka-stammen. Kampene er blandt andet koncentreret omkring delstatshovedstaden Bor nogle hundrede kilometer nord for Juba.

Sydsudsan rev sig i 2011 løs fra Sudan og blev en selvstændig nation efter mere end tre årtiers blodig borgerkrig med det arabiske styre i Khartoum.