Sydsudans oprørere truer med at droppe fredsforhandlinger

Hvis ikke en række politiske fanger løslades, og udenlandske tropper trækker sig ud af konflikten, så vil oppositionen ikke forhandle om fred med Sydsudans regering, lyder advarslen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDSUDAN: Oprørere i Sydsudan truer med at boykotte den næste runde fredsforhandlinger i Addis Ababa i Etiopien, der netop er blevet udsat til tirsdag eftermiddag. Det skriver flere nyhedsbureauer.

Den første runde forhandlinger resulterede i januar i en skrøbelig våbenhvileaftale mellem præsident Salva Kiir og oprørsleder Riek Machar, men mange steder i landet er kampene mellem de to modstanderes styrker fortsat.

»Vi afstår fra at deltage i den næste runde af fredsforhandlinger,« lød det ifølge AFP i en udtalelse fra lederen af oppositionens forhandlingsdelegation, Taban Deng Gai, mandag.

Oprørerne kræver, at fire politiske fanger løslades, og at tropper fra Uganda trækker sig ud af landet.

Den mellemstatslige organisation for udvikling (IGAD), der mægler i konflikten, oplyser ifølge Reuters, at meldingen fra oppositionen er i modstrid med tidligere forsikringer fra Riek Machar om, at oprørerne vil afholde sig fra at fremsætte den slags krav som betingelse for fredsforhandlinger.

Også Etiopiens premierminister, Hailemariam Desalegn, opfordrede ifølge AFP mandag alle udenlandske tropper til at trække sig ud af landet. Han advarede om faren for »en regional konflikt«, hvis for mange parter blander sig i konflikten.

Situationen i Sydsudan er spidset til, efter præsidenten i december beskyldte Riek Machar for et kupforsøg. Det udviklede sig i løbet af fem uger til en blodig konflikt.

FN vurderede tidligere på måneden, at 3,7 millioner mennesker i Sydsudan er i akut fødevaremangel. Det svarer til, at omkring en tredjedel af landets befolkning mangler mad.

Tusinder menes at have mistet livet, og op mod 900.000 er sendt på flugt fra deres hjem.