Sydkoreas mægtigste erhvervsperson anholdt i spektakulær skandale

Lee Jae-yong, tronarving til det sydkoreanske konglomerat Samsung, er blevet anholdt. Nye anklager i en omfattende korruptionsskandale, der også involverer landets præsident, fik en dommer til at udstede arrestordren.

Arkivfoto: 48-årige Lee Jae-yong er tredje generation i familiedynastiet Samsung, hvor han har været de facto chef, siden hans far blev ramt af et hjerteanfald i 2014. Anklagerne mod ham lyder på bestikkelse, underslæb, forsøg på hindring af efterforskningen samt ulovlige pengeoverførsler ud af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: YONHAP

Anden gang var lykkens gang for anklagemyndigheden i Seoul. Den har længe forsøgt at samle nok beviser til at sætte Sydkoreas mægtigste erhvervsperson bag tremme. Fredag lykkedes det.

48-årige Lee Jae-yong er tredje generation i familiedynastiet Samsung, hvor han har været de facto chef, siden hans far blev ramt af et hjerteanfald i 2014. Anklagerne mod ham lyder på bestikkelse, underslæb, forsøg på hindring af efterforskningen samt ulovlige pengeoverførsler ud af landet.

Det har længe været kendt, at Lee Jae-yong og Samsung er en del af den skandale, der har landets præsident i en af hovedrollerne. Det sydkoreanske parlament valgte i december at suspendere præsident Park Geun-hye i forbindelse med anklager om korruption og magtmisbrug. Inden for en måneds tid forventes landets forfatningsdomstol at afgøre, om hun skal trække sig.

Sagen drejer sig om forholdet mellem præsidenten og hendes gode veninde, Choi Soon-sil, der sidder fængslet i Seoul. Hun er mistænkt for at have taget imod store pengebeløb fra sydkoreanske virksomheder mod at udnytte sin personlige adgang til præsidentpaladset

Anklagerne mener, at Samsung har betalt over 250 mio. kr. i bestikkelse til to fonde med tilknytning til præsidentens veninde. Det skulle være sket for at sikre regeringens opbakning til en fusion mellem to af Samsung-gruppens enheder. Samsung var fondenes største donor, men har gentagne gange benægtet, at de store pengebeløb blev udbetalt i forventning om en politisk vennetjeneste. Fusionen, der fandt sted i 2015, blev den gang set som en konsolidering af Lee Jae-yongs magt over de mange grene af selskabet og et skridt på vej mod posten som bestyrelsesformand.

Sidste måned forsøgte politiet for første gang at få en domstol til at udstede en arrestordre mod Samsung-kronprinsen. Den gang blev bevisbyrden fundet utilstrækkelig, men det var ikke tilfældet fredag.

»Begrundelsen for og nødvendigheden af anholdelsen er i anerkendelse af nye anklager og yderligere indsamlede beviser,« lød det i en udtalelse fra domstolen i Seoul. Lee Jae-yong befandt sig fredag allerede i et detentionscenter, hvor han har opholdt sig siden torsdag, mens domstolen tog stilling i sagen. Anklagemyndigheden har nu ti dage til at udforme et formelt anklageskrift mod ham. Ifølge nyhedsbureauet Reuters kom Samsung efter anholdelsen med en kort erklæring.

»Vi vil gøre vores bedste for at sikre, at sandheden kommer frem i fremtidige retssager,« stod der i udtalelsen.

Den spektakulære sag har også trukket tråde til Danmark, hvor datteren af præsidentens veninde sidder fængslet. Da skandalen for alvor greb om sig, forlod hun sit hjem i Tyskland, hvor hun modtog træning i dressurridning. Hun blev pågrebet af dansk politi i Gug uden for Aalborg kort efter nytår og er varetægtsfængslet, mens Retten Aalborg undersøger, hvorvidt hun skal udleveres til sit hjemland. Samsung har tidligere erkendt at have sponsoreret et millionbeløb til køb af en hest til den 20-årige kvinde. Sydkorea har anmodet om at få hende udleveret hurtigst muligt.

27. januar bad Rigsadvokaten de sydkoreanske myndigheder om flere oplysninger i sagen, og de oplysninger bliver i øjeblikket behandlet med henblik på at afgøre, hvorvidt den 20-årige sydkoreaner kan udleveres til Sydkorea. Det oplyser anklagemyndigheden fredag til Berlingske.

Varetægtsfængslingen af Chung Yoo-ra er forlænget frem til 22. februar.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina.