Sydkoreas ekspræsident undskylder for korruptionsskandale

- Jeg vil samvittighedsfuldt svare på alle spørgsmål, siger Sydkoreas afsatte præsident.

Foto: JEON HEON-KYUN/POOL

Sydkoreas afsatte præsident, Park Geun-hye, kom tirsdag med en undskyldning til sit land, da hun ankom til statsanklagemyndigheden for at afgive forklaring i en sag, hvor hun er mistænkt for korruption.

Den 65-årige Park er den første demokratisk valgte præsident i Sydkorea, som er fjernet fra magten i vanære.

Hun anklages for at være sammensvoren med sin veninde, Choi Soon-sil, i en sag om afpresning af store virksomheder, som skulle støtte hendes politiske initiativer.

- Jeg undskylder over for befolkningen. Jeg vil samvittighedsfuldt svare på alle spørgsmål, siger Park, som endnu ikke står formelt anklaget. Hun kan risikere op til 10 års fængsel som følge af sagen mod hende.

Den forhenværende præsident, som tidsdag blev afhørt om hele sagen, fik et historisk flertal, da hun blev valgt som landets første kvindelige præsident i 2012.

Hun var især populær blandt landets ældre befolkning, der mindes hendes fars styre i 1960'erne og 1970'erne.

Park og Choi Soon-sil har angiveligt arbejdet sammen om at lokke bestikkelse fra elektronikgiganten Samsung og andre firmaer.

Samsung har ifølge anklagerne betalt store summer i bestikkelse for at sikre regeringens opbakning til en fusion mellem to af Samsung-gruppens virksomheder.

Park og Choi har begge nægtet, at de har gjort noget ulovligt.

Choi Soon-sil, der i årtier har kendt Park, er anklaget for at have udnyttet sin nære forbindelse til præsidenten.

Hun skal have afpresset lokale virksomheder til at "donere" 490 millioner kroner til en fond, som hun selv bestyrede og brugte til egne formål.

Parlamentet i Sydkorea suspenderede Park fra præsidentembedet 9. december. Forfatningsdomstolen afsatte hende permanent tidligere i denne måned.

/ritzau/Reuters