Sydkoreanske universiteter indfører dating i undervisningen

To universiteter i Sydkorea har lanceret fag om kærlighed, familie og ægteskab, hvor studerende kan øve sig i at indgå i parforhold som en del af deres akademiske uddannelse og bliver sendt på dates med medstuderende.

Fødselstallet falder i Sydkorea, da færre unge bliver gift og stifter familie. Men det kan universitetsfag, hvor de studerende som led i undervisningen skal på date med hinanden, måske råde bod på. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Sydkorea er en aldrende befolkning kombineret med et faldende fødselstal et problem. Hver kvinde i Sydkorea får i gennemsnit 1,2 børn, mens det i Danmark er omkring 1,7. Fødselstal, der dog stadig er under det gennemsnit på lidt over to, som er nødvendigt for at opretholde et stabilt befolkningstal.

Problemet skyldes det blandt den såkaldte Sampo-generation, der i stigende grad fravælger parforhold og børn, fordi gæld, begrænsede barselsmuligheder og høj ungdomsarbejdsløshed gør det umuligt at leve op til de traditionelle normer for ægteskab og familieliv i landet.

Så hvor danske universiteter under Helge Sander blev introduceret for mantraet ”fra forskning til faktura”, har to sydkoreanske videregående uddannelser i stedet valgt at satse på at få de studerende fra forskning til parforhold.

Det drejer sig om de to universiteter Dongguk  og Kyung Hee, der begge ligger i hovedstaden Seoul. Her er oprettet fag, hvor de studerende kan lære, hvordan man indgår i og opretholder et parforhold. Ifølge det koreanske universitetsmedie Ewha Voice hedder fagene henholdsvis ”Ægteskab og familie” og ”Kærlighed og ægteskab”.

Professor Jun Mi-kyung fra Dongguk Universitet siger til mediet, at selvom de studerende typisk er interesserede i både dating, sex og langsigtede parforhold, mangler de ofte både tid til at gå på dates i en travl hverdag samt viden om, hvordan man gør:

»Det skyldes, at de studerende ikke har mulighed for at undersøge deres adfærd, så det er fagets primære formål. Eksempelvis overvejer vi scenarier om, hvad man skal gøre, hvis man bliver jaloux: Om man skal fortælle om det, lade som om, man ikke er jaloux, eller undertrykke sine følelser. Så deler vi resultaterne med hinanden og diskuterer, hvordan man overvinder sådanne konflikter.«

For at få praktisk erfaring med, hvordan man indgår i en relation, bliver de studerende derfor sendt på dates med medstuderende. Praktisk foregår det sådan, at de indsender ønsker om mulige datingpartnere til deres underviser, hvorefter de over et kvartal tager på dates med tre forskellige partnere, en måned hver.

Ifølge professoren har en del af de undervisningsrelaterede dates udviklet sig til parforhold, hvoraf en del dog viste sig ikke at holde i længden.

»Det er naturligt, eftersom de fleste forhold i studietiden ender med brud og ikke ægteskab. Det primære formål med faget er, at de studerende modnes gennem parforhold og brud,« siger Jun Mi-kyung.