Sydkoreanske medier: Kim Jong-uns højre hånd lander i Washington D.C torsdag eller fredag

Forhandlingerne mellem USA og Nordkorea har stået stille, siden de to statsledere sidst mødtes i 2018. Men nu kan et nyt møde være på vej.

Foto: ANTHONY WALLACE

Inden weekenden skrev præsident Donald Trump et brev, som blev fløjet til Nordkorea og leveret til Kim Jong-un personligt. Nu kan et nyt møde mellem de to statsledere være på vej.

Sådan skriver CNN, der har talt med kilder, som er tæt på de forhandlinger, der har været i hårdknude mellem USA og Nordkorea, siden de to statsledere mødtes i 2018.

Kim Jong-uns højre hånd, Kim Yong Chol, kan allerede denne uge lande i Washington D.C. for at afholde et møde med den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo, skriver flere sydkoreanske medier ifølge Reuters.De skal aftale, hvor og hvornår det næste møde mellem Trump og Kim Jong-un skal stå.

Fra det amerikanske udenrigsministerium lyder det imidlertid, at man »ingen møder har at annoncere« denne uge.

Mike Pompeo og Kim Yong Chol skulle være mødtes i november, men Nordkorea aflyste dengang mødet, fordi USA ikke havde ophævet nogen sanktioner mod det nordkoreanske styre.

Det var et historisk første møde mellem USA og Nordkorea, da Trump og Kim i juni mødtes i Singapore. På mødet forpligtede Nordkoreas leder sig til at arbejde hen imod en totalt nedlæggelse af landets atomprogram, mens Trump til gengæld lovede fred og »nye relationer« med landet. Derefter erklærede han problemet med Nordkorea løst.

Men de to parter blev aldrig enige om, i hvilken rækkefølge deres løfter skal indfries - og det har siden betydet, at Trump-regeringen har vedtaget en række nye sanktioner mod det nordkoreanske styre, mens Kim Jong-un tilsyneladende ikke er begyndt at nedruste sit atomvåbenprogram.

Det har siden fået Nordkorea til at true med, at flere nye amerikanske sanktioner mod styret kun vil blokere vejen til landets atomnedrustning - »for evigt«.

Den sydkoreanske præsident Moon Jae-in udtalte i sidste uge, at han håbede på et nyt møde mellem Nordkorea og USA. Det kan blive »et vendepunkt, der kan sikre freden på den koreanske halvø,« sagde han ifølge CNN.

Kontakten mellem de to lande er angiveligt blevet genoptaget efter Kim Jong-uns nytårstale, hvori han sagde, at han var klar til at møde Trump igen »når som helst.«

Forud for mødet drøfter USA med Sydkorea, hvad man kan give Nordkorea til gengæld for nedrustning af for eksempel de såkaldte interkontinentale ballistiske missiler, som kan flyve hele vejen til USA.

Trumps regering overvejer blandt andet at lempe sanktioner mod Nordkorea, hvis Kim Jong-un indvilliger i at opgive missilerne og sende dem ud af landet og samtidig fastfryser sit atomvåbenprogram, skriver den sydkoreanske avis Chosun Ilbo.

Ifølge en anonym top-embedsmand i Sydkorea diskuteres det som en slags overgangsaftale, der skal kunne åbne forhandlingerne mellem de to lande igen.

Kim Jong-un besøgte Kina i sidste uge og gentog der, at han gerne ville mødes med Donald Trump igen. Lige sådan har det lydt fra Trump, der tidligere på måneden fortalte journalister, at han havde fået et »skønt« brev fra Kim Jong-un, og at de to nok ville mødes igen.