Sydkoreanerne valgte Bulldozeren

Præsidentvalget i Sydkorea blev en ren formssag for Lee Myung-Bak, der trods anklager om bedrageri og snyd anses for at være det bedste bud på en leder til at bedre sydkoreanernes privatøkonomi.

Kaotiske situationer i det koreanske parlament. Foto: Shin Won-Gun/AFP Fold sammen
Læs mere

Du har sikkert set dem. Billederne af sydkoreanske politikere, der slås mod hinanden i parlamentet. Det sker jævnligt. Senest var her for et par dage siden, lige før præsidentvalget, der blev afholdt i går.

På billederne kan man se medlemmer af United New Democratic Party (UNDP), der gerne vil ind i parlamentssalen. Meget gerne. Men inde i salen har modstanderne, Grand National Party (GNP), låst døren indefra. Hvad gør man så? Jo, svaret får vi på et af billederne. Det viser en hord af voksne mænd iklædt sorte jakkesæt og v-formede rynker i panden, der står med en elektrisk sav og andet værktøj og er ved at save sig vej ind gennem døren til parlamentet.

Hvis du er endnu mere heldig, har du også set video­en. For sådan en er der også, og den er – som alt andet – selvfølgelig endt på nettet og Youtube. På videoen kan man se, hvordan tumulterne bryder ud, og hvordan de midaldrende mænd forsøger at rive hinanden i håret, og hvordan arme roterer som skibsskruer rundt i menneskehavet af politikere.

Det er ikke noget kønt syn. Til gengæld er det underholdende. Desværre var det også valgkampens eneste rigtigt spændende indslag.

EGENTLIG VAR DER tre kandidater til embedet som præsident for Sydkorea, der har cirka 49 millioner indbyggere og er verdens 11. største økonomi. Men valgkampen blev hurtigt reduceret til et spørgsmål om, hvor meget spidskandidaten Lee Myung-Bak ville vinde med.

Sådan gik det også. I går blev den 65-årige leder af GNP kåret som valgets vinder. På trods af fornyede beskyldninger om bedrageri og snyd. De dukkede op i mandags, hvor parlamentet besluttede sig for at starte en ny undersøgelse af anklagerne, som Lee Myung-Bak tidligere er blevet renset for.

Hvad er det så Lee Myung-Bak, tidligere top-direktør i Huyndai og borgmester for Seoul, kan gøre anderledes?

Jo, et af valgets største temaer var økonomi. Selvom den årlige vækst i Sydkorea har ligget på omkring fem og seks procent de seneste år, er livet blevet sværere for mange sydkoreanere, der kræver mere vækst og bedre økonomi. Lee Myung-Bak kan måske levere varen. Det håber i hvert fald de cirka 50 procent sydkoreanere, der med halvdelen af stemmerne optalt havde sat deres kryds ud for ham. De sætter deres lid til Lee Myung-Baks baggrund, som han ikke har forsømt at omtale under valgkampen. Det var hans bedste kort. Den lugter nemlig af penge. Af business.

DET ER HISTORIEN om at starte på bunden og arbejde sig hele vejen op til toppen. Da Lee Myung-Bak gik i gymnasiet samlede og solgte han skrald for at klare sig. Derfra arbejdede han sig opad og fremad, for at ende som direktør forskellige steder i det enorme Hyundai konglomerat. Her fik han øgenavnet Bulldozeren.

Der har nu ikke været meget bulldozer over ham i valgkampen. Rigtig nok, har han fået næsten halvdelen af alle stemmer. Men samtidig var der historisk få sydkoreanere, der i går gik hen for at stemme. Kun cirka 60 procent af de 37,7 millioner stemmeberettigede. Ved det sidste valg i 2002 gik 71 procent i stemmeboksene.

Folk er trætte af politik. Især den yngre del af befolkningen. På globalvoicesonline.org lyder den triste kommentar fra en netbruger således:

»Hvem skal jeg stemme på? Det største problem er, at der ikke er nogen, jeg kan give min stemme til.« For politikerne har lav etik og dårlig moral, de slås og er korrupte.

Lee Myung-Bak bliver formelt præsident i februar, hvor Roh Moo-Hyuns fem-årige periode ender. Han kom til magten på løfter om reformer og politisk oprydning. Sådan gik det ikke. De seneste fem år har budt på masser af skandaler, hvor ministre måtte træde tilbage på grund af beskyldninger om korruption, og Roh Moo-Hyun var i 2004 også selv tæt på en tur på anklagebænken.

Men sydkoreanerne venter lidt med at dømme Lee Myung-Bak. De vil først se, om han kan skabe flere job og en bedre økonomi. Det kan så godt være, at det kommer til at forværre forholdet til Nordkorea. Sådan må det være. Set med internationale briller, er det den helt store joker, hvad Lee Myung-Bak vil gøre i forhold til Nordkorea. Selvfølgelig mener sydkoreanerne, at freden med regimet i nord er en god ting, og at man skal fortsætte dialogen. Men mange mener også, at det forbedrede forhold har været en dyr fornøjelse, der har kostet sydkoreanske arbejdspladser. Og det er det vigtigste lige nu: Arbejdspladser. Også selvom der måske følger en lettere bedrageriplettet præsident med i kølvandet.